A vér nem válik vízzé - a Koncz család fotóalbuma


2017-01-29 17:35:05  | cikk: ha  | 


A vér nem válik vízzé - a Koncz család fotóalbuma főképe

A Jókai Mór Városi Könyvtár 2014-ben indította útjára a Pápai Családi Fotóalbumok sorozatát. A kezdeményezés pozitív fogadtatásra lelt, így időről időre újabb pápai vagy környékbeli família fotóin keresztül tárulnak fel érdekes életutak. A tizedik alkalom vendége a Koncz család volt, ezúttal róluk tudhattak meg még többet az érdeklődők. A családot Pápán nem kell bemutatni, de Koncz Sándor, a rangidős, számos kuriózummal szolgált.

Koncz Sándor kérdésünkre elmondta, hogy a családban hat testnevelő van, a dinasztia első tagja ő, hisz bár édesapja kiváló atléta, rúdugró volt, nem tanította ezt a tárgyat, sőt, fiát is inkább erdőmérnöknek szánta, mondván, hogy akkor egész nap a jó levegőn lehet. Koncz Sándor erdőmérnök ugyan nem lett, de egészséges hivatást választott, amikor a Testnevelési Főiskolára jelentkezett.

Koncz Sándor számos pápai sportoló alakját felidézte a család birtokában levő fotók segítségével

A főiskolán kézilabdázott, NB1-es kapus volt, focizott, tornászott. Aztán a diploma megszerzése után - bár kapott ajánlatot más városban is - visszajött Pápára, a Munkácsy Mihály Általános Iskolába került. Felesége tornász volt, szintén a TF-en végzett. Amikor Pápára hazakerült, utána már a tánccal foglalkozott, rengeteg versenyen megfordult diákjaival.

Koncz Sándor két fia is testnevelő lett, az ifjabb Koncz Sándor a Weöres Sándor Általános Iskolában, Koncz János pedig a Petőfi Sándor Gimnáziumban tanít. A szülői példa ragadós volt, annak ellenére, hogy a házaspár nem befolyásolta a fiúkat a pályaválasztásban. Kisgyermekként is mentek édesapjukkal az edzésekre, eleinte a pálya mellett játszottak, aztán ahogy telt az idő, egyre többet sportoltak ők is. Koncz János felesége is testnevelő, ő a Közgázban tanít. Az unokák valószínűleg nem lesznek tanárok, mondta Koncz Sándor, de a mozgás nekik is fontos, kézilabdáznak, atletizálnak, táncolnak. A sport mindig központi szerepet játszott a család életében, de soha nem volt elvárás, hogy testnevelővé váljanak, tette hozzá. Lényeg az, hogy az unokák is szeretnek sportolni, és ügyesek is.

Az 1936-os fáklyára mindenki kíváncsi volt

Koncz Sándor egy igazi ritkasággal érkezett az alkalomra, hisz egy nem mindennapi sportereklye birtokában van a család. A modern olimpiai játékok történetében 1936-ban szerveztek első ízben váltófutást az ókori játékok helyszínén, a görögországi Olümpiában meggyújtott lánggal. A cél Berlin volt, hét országon át haladtak a futók, érintve Magyarországot is. A magyar szakaszon pápai sportolók is tagjai voltak a váltónak, köztük Koncz Sándor, aki válogatott kerettag volt magasugróként. A futók megkapták emlékbe a fáklyát, ezt a sportereklyét most kézbe vehették az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!