Köszönet a város legnagyobb adófizetőinek


2017-01-28 12:53:40  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Köszönet a város legnagyobb adófizetőinek főképe
Ünnepélyes keretek között mondott köszönetet az önkormányzat pénteken a város legnagyobb adófizető és foglalkoztató vállalkozásainak munkájukért és adóforintjaikért. A vállalkozók hagyományos év eleji fogadására, melyet a városháza üléstermében tartottak, azoknak a gazdasági társaságoknak a vezetőit hívták fehér abrosz melletti beszélgetésre és közös ebédre, melyek a múlt évben a legnagyobb mértékben járultak hozzá adóbefizetéseikkel és támogatásukkal a városi büdzsé bevételeihez és a beruházások megvalósulásához. A rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke is.

A város legnagyobb adófizetőit hívtrák meg a hagyományos rendezvényre

A vendégeket dr. Kovács Zoltán köszöntötte, felidézve, hogy polgármestersége idején indult el, s vált hagyománnyá a kezdeményezés, hogy a város legnagyobb adófizetőinek év elején köszönetet mondjanak. Előadásában az országos gazdasági helyzetről adott tájékoztatást a vendégeknek. Mint mondta, az államháztartás hiánya 2016-ban ismét igen alacsony volt, csökkent az államadósság, 490 milliárd forinttal több adó és járulék folyt be az államkasszába, ez pedig annak köszönhető, hogy egyre több embernek van munkája, emelkednek a keresetek.
-A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most: 4,41 millió fő, a munkanélküliségi ráta pedig 4,5 százalékra csökkent – tájékoztatott. Hozzátette, eredményes volt a 2016-ban bevezetett közfoglalkoztatásból a versenyszférába program - melynek segítségével 440 ezer ember lépett ki az elsődleges munkaerő-piacra -, a lakhatási támogatás bevezetése és a munkahelyvédelmi akció is. Tavaly 7,5 százalékos volt a reálbér emelkedés. Az országgyűlési képviselő szólt a 2017-ben megjelenő, gazdaságot ösztönző pályázati keretről is, melynek összege meghaladja a 2 430 milliárd forintot, beszélt az adóváltozásokról, a pályázati kiírások egyszerűsítéséről és az adókedvezményekről is.
-A nagyvállalatokat a hazai forrású nagyvállalati beruházási programmal támogatja a kormány, mely 1200 új munkahely létrejöttét segíti. Tavaly már 15 milliárd forinttal támogatták a hazai nagyvállalatok kapacitásbővítő és munkahelyteremtő beruházásait – mondta el dr. Kovács Zoltán, kiemelve, hogy a 2017-es esztendő a kis- és középvállalati szektor éve lehet, mely tavaly már a munkavállalók 72 százalékát foglalkoztatta és a vállalkozások által megtermelt teljes árbevétel 58 százalékát adta. A képviselő az idei esztendőre jó munkát és eredményes tevékenységet kívánt a megjelenteknek.

Dr. Kovács Zoltán a múlt évi országos gazdasági adatokat ismertette

Dr. Áldozó Tamás polgármester előadása elején köszönetet mondott a városban működő vállalkozásoknak, melyek szerepet vállaltak a város adóbevételeinek teljesüléséhez.
-A 2016-ra tervezett adóbevételeink 98-99 százalékban teljesültek, ezek közül a vállalkozásoktól származó iparűzési adó, építményadó és idegenforgalmi adó teljes mértékben teljesült – adott tájékoztatást. A polgármester más településekkel hasonlította össze városunkat, így például Mórral, melynek lakosságszáma fele a pápainak, adóbevételei azonban kétszer akkorák, mint Pápának és Győrrel, mely lényegesen nagyobb település városunknál, és jelentős adóbevételekre számíthat. Ezekben a városokban egészen máshogy tervezhetik a költségvetést, a közeli jövőt.

A helyi gazdaság teljesítményéről Áldozó Tamás polgármester beszélt, köszönetet mondva a vállalkozásoknak

A városvezető hozzátette, a pápaiak igényesek, mert rögtön összemérik a pápai lehetőségeket a győrivel és előszeretettel állapítják meg, hogy Győrben az nagyobb, tovább tart, gazdagabb.
-Mindezek ellenére büszkék lehetünk és köszönetet mondunk önöknek, hiszen a pápai foglalkoztatási körzetben – a járást beleértve – 2016 decemberében 997 fő álláskereső volt, utoljára ennél jobb adat a történelem előtti időkben, 1991 júniusában volt. Azt, hogy mennyit ér az önök munkája, a helyi vállalkozások innovációja jól példázza, hogy 2010 februárjában, a gazdasági válság pápai mélypontja idején 4685 fő volt munka nélkül. Azt is mondhatjuk, az elmúlt hat évben közel 4 ezer embernek lett munkahelye a városban és a város környékén, és lényegesen csökkent a városból dolgozni eljárók száma.
A pápai adatokról elmondta, múlt év végén 498 fő keresett állást, ez 2,3 százalékos rátát jelent, ez pedig közelíti a teljes foglalkoztatás szintjét. Ezzel egyidőben pedig nagyon erős kereslet mutatkozik a szakképzett és betanított munkaerő iránt.
-Ezzel a munkanélküliségi rátával negyedikek vagyunk a megyében, Veszprém, Zirc és Tapolca előz meg bennünket, de mögöttünk van például Ajka, mellyel leginkább összemérhetjük városunkat, és mely korábban előttünk állt ezen a listán.

Áldozó Tamás kiemelte, a helyi adók jelentik azt a mozgásteret, mellyel a közeli jövőt tervezheti a város. Ezeken túl a pályázatokból remélt források adnak lehetőséget a tervezésre, és a város abban bízik, hogy ezek a források bőven jönnek majd az idei évben, de ugyanilyen források lehetnek az állami támogatások is.
-Szeretném tájékoztatni önöket és köszönetet mondani dr. Kovács Zoltán államtitkár úrnak a közreműködésért, hogy 2016-ban a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. korábbi beruházási hiteleinek visszafizetésére a magyar államtól 482 millió forintot kapott. A magyar állam 49 százalékban tulajdonosa ennek a gazdasági társaságnak, ezzel a pénzzel a tulajdoni arányának megfelelő tőkepótlást hajtotta végre. Mindez azt jelenti, hogy a Pápai Termálvízhasznosító Zrt-nek jelenleg nincs semmilyen beruházási és folyószámla hitele. A decemberi kormánydöntések között városunk 650 millió forint támogatáshoz jutott, ennek a pénznek a felhasználását a helyi utak kijavításában, rendbetételében, építésében jelöltük meg.

A polgármester hangúlyozta, a város éppúgy működik, mint egy vállalat, termékeit azok a szolgáltatások jelentik, amiket a városlakók igénybe vehetnek. Ezek között sok kötelező feladat van, amit a törvény előír, de vannak önként vállalt szolgáltatások is. Az önként vállalt feladatok teszik különbözővé a településeket egymástól, de ezeket meg kell tudni finanszírozni. Példaként hozta fel, hogy egy Pápa méretű városnak nem kötelessége bentlakásos idősotthoni elhelyezést biztosítani, városunk azonban 140 idősotthoni férőhelyet tart fenn, ami azt jelenti, hogy legalább 140 családnak nem kell más településen elhelyeznie idős, gondozásra szoruló hozzátartozóit.
-Ez egy fontos szolgáltatás a pápaiak számára. De hogy minél több ilyen lehessen, az az adóbevételektől függ – hangsúlyozta. A helyi adóbevételek mértékének változására két számot említett meg a városvezető. 2011-ben - amikor jelentkeztek a gazdasági válság mélypontjának adatai a helyi költségvetésben - 938 millió forint volt az iparűzési adóbevétel a városban. Ez 2016-ra 1 milliárd 347 millióra emelkedett, ez 143 százaléka a 2011-es adatnak.
-Azt reméljük, hogy ebben az évben is évben lesz erejük, munkavállalójuk, tehetségük, hogy ezt az összeget, ha nem is a móri magasságokba, de ennél magasabb szintre tudjuk emelni – fogalmazott, köszönetet mondva a vállalkozásoknak.

A vállalkozói fogadás központi témája idén az egyik önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság tevékenységének bemutatása volt, ez a gazdasági társaság pedig a Pápai Platán Nonprofit Kft. volt, melynek ügyvezetője, Boros Katalin mutatta be a céget, kiemelve közülük az Esterházy-kastély szolgáltatásait.

Boros Katalin az Esterházy-kastély szolgáltatásait emelte ki előadásában 

Az ügyvezető elmondta, a társaság üzemelteti a kastélyt, a zsinagógát, a Fő téri jégpályát és nyilvános WC-t, a Kóter turistaszállót - mely mostanra inkább, munkásszállássá vált -, emellett hozzá tartozik a Galéria Bisztró, részt vesz a városi rendezvények szervezésében és lebonyolításában, saját rendezvényeket szervez, és feladatai között szerepel a pápai újságok kiadása is.
-A pápai Esterházy-kastélyra a rendszerváltás óta 3,5 milliárd forintot költöttünk. Ennek egy része önerő volt, másik része a magyar államtól kapott támogatás és nagyon jelentős részben európai uniós forrás – idézte fel Boros Katalin.

Az ügyvezető ismertette a klasszikus kiállítói helyekre jellemző szolgáltatásokat, így a tárlatvezetést főúri enteriőr terekben – mely merőben más, mint másutt, hiszen itt a grófi család és udvartartása fogadja a vendégeket -, az interaktív foglalkozásokat, az országban egyedülálló marionett színházat, az állandó és időszaki kiállításokat, a kézműves műhelyt, a gyermekbirodalmat és a barokk ruhás fotózást.
-A pápai kastélyban esküvői szertartásokat is lehet tartani, egyházit és polgárit egyaránt, gyermek és felnőtt szülinapi programokat tudunk szervezni, emellett családi és céges rendezvényeknek is helyet ad a kastély – emelte ki, hozzátéve, a főúri épületben prémium kategóriás szolgáltatásokat nyújtanak, melyre minden vállalkozásnak lehet igénye, alkalma. Boros Katalin megemlítette, már eddig is több céges rendezvénynek adtak helyet, rendezvénytereik 20-tól 100 főig tudnak vendégeket fogadni. Az idén tavasszal megnyílik a kastély kávézója is, így még könnyebben tudják kiszolgálni a kastélyba szervezett rendezvényeket.

A cégvezető az ünnepi rendezvények megtartásának lehetőségén kívül kiemelte, hogy csapatépítő tréningek számára is tökéletes helyszín a kastély, a közös időtöltéshez olyan programokat tudnak ajánlani, mint a sütés-főzés és a csoki bon-bon készítés, mely a felnőttek számára is kedves elfoglaltság a tapasztalatok szerint.
A saját szervezésű rendezvények közül hangsúlyozta a Nyáresték az Esterházy-kastély udvarán elnevezésű szabadtéri színházi fesztivált, melyhez várják a támogatókat, a támogatásért pedig akár belépőjegyeket biztosítanak, ami egy vállalkozás számára kiváló jutalmazási lehetőség lehet a dolgozók részére.
A kastélyudvarról elmondta, szeretnék még inkább bevonni a városi rendezvények helyszínei közé, hiszen a város közepén fekszik és nagy létszámú vendégnek tud helyet adni. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, a sör- és borfesztiváloknak remek helyszíne a kastélyudvar, de nagy siker volt a közös meccsnézés lehetősége is a nemzetközi labdarúgó bajnokságok idején.
Előadása végén Boros Katalin elárulta, a herendi és Ajka Kristály kiállítás után, a következő időszaki tárlat –mely áprilisban nyílik meg - Salvador Dalinak állít emléket, ezzel folytatva a különleges, magas színvonalú kiállítások sorát. Az ügyvezető záró gondolataiban a polgármester azon szavaira reagált, mely szerint a pápaiak hajlamosak más városokkal összehasonlítani a pápai lehetőségeket.
-Sokszor halljuk a pápaiaktól, hogy „Bezzeg Győrben…”, én is hallottam ilyen mondatokat, de azok azzal folytatódtak, hogy ott nincs ilyen gyönyörű kastély és szuper fürdő.

A vállalkozók fogadásának hagyományos programelemeként ezúttal is oklevéllel és éremmel díjazták a város legnagyobb adófizetőit. Az elismeréseket dr. Kovács Zoltán és dr. Áldozó Tamás adta át. A múlt évi adóbefizetései alapján a 6. helyen a Húsgyár Kft. áll, őt előzte meg a Texital Kft. és a Haas and Sohn Kft. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Boeing Hungary Inc. Magyarországi Fióktelepe állhatott fel, a város második legnagyobb adófizetője a Hirtenberger Automotive Hungary Safety Bt. volt, a legtöbb adóval pedig a Yanfeng Hungary Automotive Interior System Kft. járult hozzá a város bevételeihez.

A Hirtenberger a város második legnagyobb adófizető vállalkozása

Vallyon Józsefet, a Yanfeng gyárigazgatóját a rendezvény után arról kérdeztük, milyen esztendőt zárt a gazdasági társaság. Mint mondta, nagyon sikeres volt számukra a 2016-os év. Vevőik jelentősen megemelték elvárásaikat megrendeléseik volumenében, sikerült olyan akciókat szervezniük, mellyel megfelelő számú munkavállalót tudtak felvenni a termelés biztosításához, és sikerült az állammal együttműködve befejezni az új üzemcsarnokot, ahol már megkezdődtek a géptelepítések és a prototípus gyártások.
-A 14 ezer négyzetméter alapterületű új üzemcsarnok építése befejeződött, folynak a géptelepítések és már 60 fő dolgozik ott, de további 250-300 fő foglalkoztatását tervezzük még. A felvételek folyamatosan zajlanak, a sorozatgyártás a nyár közepén indulhat meg – tájékoztatott a gyárigazgató a 20 millió eurós fejlesztésről, kiemelve, az idei évben a tavalyihoz képest a termelési volumen megduplázását tervezik.

Vallyon József, a Yanfeng gyárigazgatója

A vállalkozók újévi fogadása közös ebéddel zárult, mely kiváló lehetőséget biztosított a vállalkozások vezetőinek az ismeretségek elmélyítésére, egymás tevékenységének megismerésére és a kapcsolatok építésére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!