Az útburkolatot is felbontotta a víz – csőtörés a Vásár utcában


2017-01-27 22:21:24  | cikk: HuHa  | 


Az útburkolatot is felbontotta a víz – csőtörés a Vásár utcában főképe
Vélhetően a péntek kora esti órákban szakadt be egy nagy átmérőjű vízvezeték palástja a Vásár utca Török Bálint utcai körforgalom közelében lévő szakaszán. A 300 milliméter átmérőjű vezetékből percek alatt rettentő mennyiségű víz ömlött ki, az áradat beszakította a járda és úttest közötti területet, kimosta az úttest aszfaltja alól a földet, megszaggatta az útburkolatot és elárasztotta a környező utcákat. A víztoronyból mintegy 15 perc alatt elfogyott a több ezer köbméter víz, pedig a szivattyúk folyamatosan nyomták bele a vizet a Tapolcafői kútból.

Sártenger és összetört útburkolat - ez a kép fogadta az arra járókat péntek este

A Pápai Vízmű Zrt. szakemberei gyorsan észlelték a problémát és azonnal a hiba megfékezésére siettek. A katasztrófavédelem munkatársai lezárták az utat a Török Bálint utcai és a víztoronynál lévő körforgalom között, a Pápai Rendőrkapitányság pedig gondoskodott a forgalom eltereléséről.
20 óra után a még helyszínen találkoztunk a vízmű vezérigazgatójával, tőle kértünk információt a műszaki problémáról. Dr. Lukács Endre elmondta, egy 300-as nyomóvezeték sérült meg, az összeroppant csövet az utcában lévő három tolózár segítségével lezárták, így több víz már nem tudott elfolyni és kárt okozni.
-Az elsődleges vizsgálat szerint ez egy célvezeték, a várost ellátó vízvezeték nem sérült meg, így sehol sem szűnt meg a vízellátás, csupán a víznyomás csökkent le. A víztorony lassan újra megtelik, így a városban néhány órán belül helyreáll a víznyomás is – tájékoztatott a vezérigazgató 20.30 perckor.

Egy parkoló jármű alatt szakadt be a talaj. A kocsi kerekén jól látszik, meddig ért a kiáradó víz.

A szakemberek éjszakára stabilizálták a helyzetet, a forgalom elől lezárták az utcát, szombaton reggel pedig megkezdik a hibás vezeték kiásását és a sérült vezetékszakasz cseréjét.
A rendkívüli mennyiségű víz súlyos károkat okozott az úttest burkolatában. Az aszfalt alól kimosott föld miatt a burkolat több helyen eltörött, elmozdult, az utca Török Bálint utca felőli szakasza leginkább egy filmekben látott természeti katasztrófa utáni állapotra emlékeztetett. Minden merő sár, a járda és az úttest közötti terület egy szakaszon beszakadt - ennek egy gépkocsi esett áldozatául - , az asztfaltburkolat feltöredezett, szétnyílt, elmozdult.

Áldozó Tamás polgármester és Lukács Endre, a vízmű vezérigazgatója késő este is a helyszínen volt még

Késő este még a helyszínen volt Áldozó Tamás polgármester is, aki a katasztrófavédelem munkatársaival egyeztetett a problémáról. Mint mondta, az utat mindaddig nem lehet megnyitni, míg a biztonságos közlekedést nem tudják biztosítani, ez napokat is igénybe vehet, hiszen most még nem tudni, mekkora területen mosta ki az útburkolat alól a víz a földet.
-Ez a város fontos, belső útja, mely városrészeket köt össze, bízunk abban, hogy a szakemberek mielőbb helyre tudják állítani – fogalmazott, hozzátéve, a katasztrófavédelemtől kapott információk szerint a két körforgalom közötti szakaszt ugyan lezárták, a Vásár utcában a célforgalmat azonban biztosítják a víztorony felől.

Mint megtudtuk, a csővezeték kijavításán túl felbontják a sérült aszfaltot és eltávolítják az alatta lévő szétázott talajt, majd átmenetileg murvázással pótolják az utat, addig azonban ezen a szakaszon nem lehet közlekedni. Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a környező házakban nem keletkezett sérülés, a kiömlő víz az úttest irányába folyt el.
A vezetékben keletkezett kár mértékéről egyelőre csak feltételezések vannak, pontosat csak a cső kibontása után tudnak majd, de valószínűleg több százezer forintba kerül a helyreállítása. Az úttestben keletkezett kár azonban biztos, hogy milliós nagyságrendű.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!