Emlékező séta a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon


2017-01-24 16:30:23  | cikk: Babos Petra  | 


Emlékező séta a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon főképe
A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából, az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 72. évfordulóján szervez megemlékezést Pápa Város Önkormányzata. Idén rendhagyó módon, sétával kívánnak emlékezni pénteken 16 órától.
Áldozó Tamás polgármester a program kapcsán elmondta, a város 2011 óta szervez megemlékezést ezen a napon, amikor a pápai mártírok előtt hajtunk fejet, s gondolunk vissza mindenkire, aki áldozata volt a holokausztnak. A korábbi években holokauszt túlélő élményeiről hallgathattak beszámolót a jelenlevők, de volt olyan év is, amikor a kutatásokból olvastak fel részleteket vagy az áldozatok neveit ismertették.
-Úgy gondoltuk, hogy idén rendhagyó módját választjuk a megemlékezésnek, ezért sétára indulunk a valamikori zsidó hétköznapok legemblematikusabb épületeit érintve. A séta az Esterházy-kastélytól indul a belvároson keresztül a vasútállomásig. Útközben egy-egy helyszínen megállunk, ahol gyertyát gyújtunk és megemlékezünk a mártírokról – mondta a polgármester, majd hozzáfűzte, az emlékező sétára minden pápait szeretettel várnak.
Boros Katalintól, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, az emlékező séta kiinduló pontja az Esterházy-kastély lesz, hiszen valamikor itt volt a zsidók imaháza a belső vár területén, nem messze a kastélytól. Az Esterházy család és a zsidó közösség története szorosan összefügg, hiszen Esterházy Ferenc 1748. május 10-én kiállított védlevele tette lehetővé, hogy az itt élő zsidó családok mellé továbbiak tudjanak telepedni a városba, s így gyakorlatilag már a 18. század végére a Dunántúl legvirágzóbb közösségévé váltak Pápán. A séta a vasútállomáson, az emléktábla megkoszorúzásával zárul majd.
Az emlékező sétát Simon Zsolt vezeti.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!