A szalagavató a felnőtté avatási szertartás – Ünnepély a Petőfiben


2017-01-20 19:24:42  | cikk: Babos Petra  | 


A szalagavató a felnőtté avatási szertartás – Ünnepély a Petőfiben főképe
Péntek este tartották a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában a végzősök hagyományos szalagavató ünnepélyét.  A három végzős osztály ünnepi bevonulását követően a diákok rövid összeállítással idézték fel kamaszkoruk és felnőtté válásuk hangulatát.
Az ünnepélyen Pulay Zoltán, a 12. A osztályfőnöke mondott beszédet, aki először a szalagavató hagyományáról beszélt.
12. B osztály a We are young című dalt énekelte
-A mi társadalmunkban a szalagavatót tekinthetjük egy felnőtté avatási szertartásnak, melynek hagyománya az 1830-as években alakult ki Selmecbányán. A végzős diákok szalagokkal fejezték ki az iskolához való kötődésüket és ezzel jelezték azt is, hogy kinőtték az iskolapadot, készen állnak a vizsgákra és rövid idő múlva örökre búcsút vesznek az intézménytől. Ez a szép hagyomány azóta is él minden magyar középiskolában – hangsúlyozta az Pulay Zoltán, majd a diákokhoz szólt.
- Gondoljátok vissza, hogy négy-öt éve, amikor először léptétek át az iskola kapuját, milyen tervekkel, célokkal kezdtétek meg a gimnáziumi tanulmányaitokat, s sikerült-e ezeket a célokat megvalósítani, vagy újakat kitűzni? Kihasználtátok-e azokat a lehetőségeket, amiket az iskola nyújtott, sikerült-e megtalálni a műveltségi területek közül azokat, amelyekkel majd a felsőoktatásban és azután egy életen keresztül szívesen foglalkoznátok? Remélhetőleg sokan vannak köztetek, akik ezekre a kérdésekre igennel tudnak válaszolni, de sajnos vannak olyanok is, akik nem tettek meg mindent azért, hogy a bennük levő képességek kibontakozzanak és a tudás gyümölcsét megízleljék. De számukra is van egy jó hírem, az ember életében bármikor dönthet úgy, hogy saját kezébe veszi a sorsát, és ahelyett, hogy a körülményekben keresné a hibát, és másoktól várná a problémáinak a megoldását, elkezd tenni azért, hogy sikeres és boldog legyen. A szorgalom, a kitartás, a céltudatosság és az önmagunkba vetett hit csodákra képes – emelte ki az osztályfőnök.
77 végzős petőfisre került fel a középiskolai évek végét jelző szalag
Végül Gandhi szavaival búcsúzott: „A különbség a között, amit megteszünk, és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot. És egy másik idézet Gandhitól: „Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani.”
Az ünnepi beszéd után az osztályfőnökök (Kósa Anna, Tomor Józsefné és Pulay Zoltán) feltűzték az iskola színeit viselő szalagokat, majd a végzősök romantikus keringője zárta a rendezvényt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!