Projekthét a világháborúkról az Acsádyban


2017-01-20 19:18:56  | cikk: Babos Petra  | 


Projekthét a világháborúkról az Acsádyban főképe
A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája első ízben szervezte meg azt a történelmi témájú kiállítást, amely Megemlékezés a világháborúk és a Don-kanyar hősi áldozatairól címet viseli. Az iskola szeretné hagyománnyá tenni, hogy egy-egy jeles évforduló kapcsán megemlékezzenek szűkebb pátriánk eseményeiről, résztvevőiről, hőseiről. A gazdag anyagból összeállított kiállítást ma délután nyitották meg az iskola klubhelyiségében. A tárlaton rohamsisakok, egyenruhák, családi fotók, kitüntetések, kéziratok, visszaemlékezések és pengők segítik a visszaemlékezést. 
Farkas Martin katonanótát énekelt
Györke-Horváth Tünde szervező, történelem szakos tanár, köszöntőjében elmondta, a 11. X osztályban merült fel a tárlat ötlete, amikor történelem órán az első világháborúkról tanultak. 
-Ekkor gondolták úgy, hogy akinek van emléke otthonában a dédszülőktől, az ossza meg a diáktársaival, hozza el az iskolába. Nagy örömünkre annyi fotó, emléktárgy gyűlt össze, hogy úgy döntöttünk, hogy kiállítás formájában ezt bemutatjuk az egész iskola diákságának is. A mostani rendezvényre sok képet kaptunk Lóky Györgytől, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportjának elnökétől, Ökrös Pétertől, a Gróf Esterházy Múzeum raktárából, a Pápai Huszáregyesülettől, Jung Józseftől, tanároktól és a diákoktól is – mondta a szervező, aki kiemelte, a legrégebbi ereklye egy 1914-es bekeretezett fotó, amin az egyik diákjuk dédnagyapja látható.
A történelem szakos tanártól megtudtuk, a diákok nagy lelkesedéssel gyűjtötték otthon a fotókat, emléktárgyakat, s együtt rendezték be a kiállítást.
A szervező tanár természetesen saját családjából is hozott emléket. Nagyapjai a II. világháborúban harcoltak. Egyikük amerikai, másik orosz hadifogságba esett. Az egyikük Bibliába írt feljegyzései láthatóak a kiállításon.
Számtalan érdekes dokumentumot állítottak ki
A pénteki nyitó eseményen dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója, a kiállítás védnöke tartott korabeli fotókkal illusztrált előadást az I. és II. világháború Pápán címmel.
A projetkhét során hétfőn Dernóczi Attila nyugalmazott alezredes, a katonai alapismeretek tantárgy oktatója mutatja be a kiállított tárgyakat és fegyvereket. Kedden Lóky György, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportjának elnöke tart előadást a háborúk idején használt pénznemekről, szerdán Jung József: „Családtörténet” című prezentációjában megismerkedhetnek egy sváb család sorsával, csütörtökön Varga Sándor hagyományőrző főhadnagy mesél az egyenruhák változásáról, míg a hetet Tóth Kálmán, a Pápai Huszáregyesület tagjának érdekfeszítő előadása zárja majd a korabeli egyenruhákról.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!