A Fő téri próbaásatásokról a Régészeti mozaikban


2017-01-18 09:54:47  | cikk: Babos Petra  | 


A Fő téri próbaásatásokról a Régészeti mozaikban főképe
A Régészeti mozaik januári összejövetelének vendége Szvath Márton volt, aki a 2010. évi Fő téri próbaásatásokról tartott előadást a Kékfestő Múzeum foglalkoztatójában. A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, a múzeum foglalkoztatja szinte zsúfolásig telt.
Szvath Márton, a kutatást vezető régész elmondta, 2010-ben a Fő tér több pontján, összesen 10 szelvényben végeztek próbafeltárását, melynek célja az volt, hogy a Fő tér területére jelzett régészeti lelőhelyek kiterjedését, rétegeit, korszakait jobban megismerjék.
A megjenteket Péterváry-Szanyi Brigitta köszöntötte
-A múlt vallatása a pápai Fő tér megújulása miatt vált szükségessé. Előírás volt, hogy az építkezés kezdete előtt régészeti feltárást kell végezni. A város a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóságot bízta meg a feladattal. A próbafeltárást követő megelőző feltárás esetén a veszélyeztető források és a megelőző feltárás módjának és mértékének meghatározása vagy a lelőhelyek védelmi fokozatának megállapítása és osztályozása céljából végzett régészeti feltárás. Nekünk nem az volt a fő célunk, hogy mindent feltárjunk, ami az érintett területen volt, hanem az, hogy meg tudjuk mondani, hogy mit kell feltárni az adott területen a következő ütem vonatkozásában. A munkálatok 2010 októbere és novembere között zajlottak, körülbelül 6 héten át – mondta Szvath Márton, majd hozzáfűzte, a kutatások eredményeként főként Pápa város középkori településtörténetéhez kapcsolódó információkat sikerült kigyűjteniük, amit a megelőző feltárás során tudtak alátámasztani és kiegészíteni.
Kiemelte, hogy a város középkori plébánia temploma, a középkori templomot körülvevő temető részleges feltárása, a temető körítőfalához kapcsolódó épületek és a tér nyugati oldalán lévő középkori objektumok, épületek és az Árpád-kori rétegek megismerése voltak a feltárás legfontosabb részei.
A leletek között voltak lényeges információk, amelyeket eddig nem ismertek.
A régésztől megtudtuk, előzetes egyeztetés alapján döntik el, hogy hol is végeznek próbafeltárást. Ebben a korábbi szakmai adatok alapján és az építtető által átadott tervek alapján döntenek arról, hogy hol kezdik meg a feltárások kijelölését. Természetesen figyelembe veszik azt is, hogy az adott területen belül hol és milyen munkák fogják érinteni azokat a mélységeket, ahová ők régészeti leleteket várnak.

Szvath Márton a pápai próbaásatások óta már több feltáráson dogozott, városi ásatáson és nagyobb felületi ásatáson is. Pápán azóta nem végzett hasonló munkát.
A Régészeti mozaik soron következő előadása február 21-én lesz, akkor Csirke Orsolya lesz majd a vendég.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!