A szokatlan hideg ellenére is jól halad a felújítás


2017-01-16 11:03:18  | cikk: ha  | 


A szokatlan hideg ellenére is jól halad a felújítás főképe

A nagy hideg akadályozza a külső munkálatokat, a belső terekben viszont jól halad a munka, tudtuk meg Kovács Györgytől, aki a református ótemplom és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításának építésvezetője. A szokatlanul zord időjárás lehetetlenné teszi a külső vakolást, festést, betonozást, de bent tudnak dolgozni a szakemberek.

A kávézóban is láthatóak lesznek a középkori falmaradvány-részletek

Köntös Lászlóval, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzőjével, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatójával jártuk végig a területet. Az utcafronti épületen, a volt parókián kicserélték már a nyílászárókat. Ha szemben állunk az épülettel, akkor a bejárattól jobbra lesz az ajándékbolt, balra a recepció és kávézó. Az épület alsó szintjén a feltárások során több középkori falmaradványt is találtak, ezeket nem vakolták le, szépen láthatóak lesznek a többszáz éves részletek. Az emeletre visz majd lift és lesz egy nyitott lépcsőház is. Ez utóbbira szintén az építkezést megelőző feltáráskor bukkantak, s most helyreállítják. Az emeleti termek festésre készek. Az első elgondolás szerint itt kapna helyet a múmia, de erről még folyik az egyeztetés, hisz az épületegyüttes alatt hatalmas pince húzódik, jól használható lenne az is kiállítási térként.

Az ótemplomban a nyílászárókat beépítették, festik a falakat, utána következik a burkolás

Továbbhaladva a református ótemplomba léptünk, ahol jól látszik, hogy remekül halad a munka, itt már festik a falakat. Az épületegyüttesbe a XXI. század követelményeinek megfelelő fűtés-, illetve hűtéstechnika, szellőztetőrendszer került. Az ótemplom alsó szintjét szigetelték, itt padlófűtés van, a festés után visszahelyezik a korábban felszedett padlótéglákat, utolsó mozzanatként pedig visszakerül a restaurált berendezés. A karzaton falfűtés van, padlóburkolatot kap a szint, ez lesz a gyűjteményi kiállítás tere. A nyílászárókat itt is kicserélték már. Az ótemplomban a két szintet összekötő lépcső nagyon rossz állapotú volt, nem lehetett megmenteni, de készül már az új, keményfa feljáró.

A raktárépületen fent az új tető, bent elkészült a vakolás is

Az udvar hátsó részében, a Csáky utcai bejáratnál álló épület tetőzetét teljesen lecserélték, kész a belső vakolás és az aljzatbeton is, a nyílászárók itt viszont még hiányoznak. Ez lesz majd a raktárépület, illetve egy kutatóhelyiség is helyet kap a térben.
A felújítás jó ütemben halad, de azért - főleg, ha marad a hideg - lesz egy kis csúszás, február vége helyett márciusban tudnak végezni a szakemberek, tudtuk meg Köntös Lászlótól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!