Óvakodj a rajongóktól!


2017-01-15 17:45:40  | cikk: ha  | 


Óvakodj a rajongóktól!  főképe

Milyen az, amikor egy színésznő felett eljár az idő, s átveszik tőle a stafétabotot; miként lehet egy ilyen helyzetet emelt fővel kezelni, s mit ér meg a siker - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a JMSZK Vajda bérletének legutóbbi előadása. Az Orlai Produkció Mindent Éváról című darabját Pelsőczy Réka rendezte, ő jegyzi a már itt járt, nagy sikerű Római vakáció című előadást is.

A történetet mindvégig Éva (Kovács Patrícia) bálványa, Margó (Hernádi Judit) öltözőjéből követhetjük, az azon túli világ csak az ablakokon, illetve a színházi hívó hangján keresztül jelenik meg. A sikeres, bálványozott, de már nem fiatal színésznőt, Margót minden este egy rajongója, Éva várja a kijáratnál, akit aztán egy esős estén a drámaíró felesége (Egri Márta) behív az öltözőbe. Ott megismer mindenkit, aki később cselekvően vagy személőként, de részese lesz a történet alakulásának.

Éva (Kovács Patrícia), a rajongóból lett trónkövetelő

A darabnak keretet adó Tony-gála díjátadót felkonferáló – a nézőhöz is ki-kiszóló -színikritikus (Mészáros Máté) néhány perc alatt számos humoros megjegyzéssel osztja ki a színházi világot, nem kímélve a kritikusokat sem, például elhangzik, hogy "a kritikus is természetes része a színháznak - akár a hangya a pikniknek, vagy a pékségnek a svábbogár". Margó transzvesztita öltöztetőnője, Madárka (Bercsényi Péter), övé a háttérbeli jutalomjáték, ő kapta az énekes betéteket - és hatalmas tapsot a közönségtől. A színésznő rendezője és élettársa (Szikszai Rémusz) kitart Margó mellett, a kifejezetten Margó számára főszerepeket papírra vető elismert drámaíró (Márton András) viszont nem áll ellen a kísértéseknek.

Margó a szakmája csúcsán van, sikeres, minden róla szól, ugyanakkor nem könnyű elviselni. A tehetségének köszönhetően sokkal többet megengedhet magának, mint egy átlagember. Látszólag tökéletes világban él, de ez a tökéletesség repedezik, a szétesést az ifjú Éva megjelenése idézi elő. A rajongó egyre inkább részese lesz a színésznő életének, mindent elrendez, megszervez helyette, de csendben eltanulja a szakmai fortélyokat. Amikor aztán eljön a pillanat, nem habozik, mindent bevet annak érdekében, hogy Margó helyett színpadra léphessen.

Nem a színpadon, hanem az öltözőben történnek a fontos dolgok

Hernádi Judit az előadás előtt hírportálunknak elmondta, hogy ő igyekszik távol tartani a rajongókat, s nem is szereti ezt a kifejezést, mindazonáltal úgy gondolja, hogy a darabban vázolt helyzet teljesen életszerű. Az jut előre, aki nem hagyja magát félreállítani. - A darabbeli Éva tehetséges, s nem riad vissza a hazugságtól, csábítástól sem, hogy elérje célját. S ha valaki már a helyén van, és ott jól teljesít, a kívülállóknak mindegy, hogyan került oda - mondta.

Kovács Patrícia elmesélte, hogy neki volt egy kedvenc rajongója, egy kislány, aki 13 éves korában írt először a színésznőnek, tartották a kapcsolatot, aztán a kislány kinőtt a rajongásból. Mint mondta, a darabbeli énjét nem volt könnyű megértenie, hisz Éva világában a cél szentesíti az eszközt, semmi nem drága a siker érdekében. Évát a nézők valószínűleg elítélik, pedig sokat tesz azért, hogy tehetsége zöld utat kaphasson, nem tudni, hogy lett volna-e más elágazás. Az mindenesetre elégtételt jelenthet, hogy mindig vannak újabb és újabb Évák...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!