Elhunyt Vathy Zsuzsa


2017-01-09 15:24:55  | cikk: ha  | 


Elhunyt Vathy Zsuzsa főképe

2017. január 7-én váratlanul elhunyt Vathy Zsuzsa. A pápai születésű József Attila-, Márai Sándor- és Prima díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Írószövetség tagja. Vathy Zsuzsát az MMA saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Vathy Zsuzsa 1940. április 15-én született Pápán. A Ranolder Intézetben kezdte tanulmányait, 1958-ban érettségizett a Türr István Gimnáziumban. Elvégezte a Veszprémi Vegyipari Egyetem olajmérnöki szakát, majd 1965-ben vegyészmérnök lett a százhalombattai olajfinomítóban. Már kisdiákként is vonzotta az irodalom, de kiváló kémiatanára javaslatára választotta a mérnöki pályát. Azonban az írás mégis utat tört magának, 1968-ban megjelent első novellája. Egy NDK-s tanulányútról két jelentést írt: egyet a főnökének, egyet az Új Írásnak, amit leközöltek - itt kezdődött. 1970-től újságíró, 1986-tól a Képes 7 gyermekrovatának szerkesztője, 1990–92 között a Kortárs prózarovatának szerkesztője, 1992-től szellemi szabadfoglalkozású, szabadúszó író volt.

Vathy Zsuzsa édesapja pápai ügyvéd volt, irodája a család otthonában állt, a gyerekek felcseperedve akarva-akaratlanul tanúi voltak a kliensek ügyes-bajos dolgainak, a két lány gépelte például az aktákat. Utólag kiderült, hogy ez volt Vathy Zsuzsa írói pályájának első és legnagyobb iskolája, egy életen át ható élményanyag - hisz Vathy Zsuzsát mindig az emberek és életük érdekelte.

Vathy Zsuzsa férje Lázár Ervin, Kossuth-díjas író volt, aki 2006-ban hunyt el. Az egyik mesealakját, Vacskamatit feleségéről nevezte el - aki most tragikus hirtelenséggel követte férjét. Vathy Zsuzsa a József Attila-díjat 1986-ban kapta meg, és ugyanebben az évben elnyerte a Móra Ferenc Könyvkiadó nívódíját és Az Év Könyve jutalmat. 1990-ben a Magvető Könyvkiadó nívódíjasa lett. A Nagy Lajos-díjjal 1995-ben ismerték el, a Szobotka-díjat 1996-ban kapta meg. 2010-ben négy évtizedes prózaírói munkájáért és az Angolpark című novelláskötetéért Márai Sándor-díjat kapott. 2013-ban Prima-díjjal ismerték el. 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült. Ezek az országos elismerések, de számára ugyanilyen nagy becsben tartott esemény volt, amikor 2009-ben átvehette Pápa Város Díszoklevelét.

Vathy Zsuzsa mindig szeretettel emlékezett szülővárosára, majd mindegyik novelláskötetében szerepelt pápai kötődésű írás. 2015-ben Pápán tartotta Az élet vásárcsarnoka című kötetének egyetlen bemutatóját, ezzel is jelezve, hogy fontos számára a város. Számára ez volt az ősi fészek, ahonnan felfele szállt - január 7-én pedig már olyan messzire, ahonnan nincs visszatérés. 2017. április 15-én töltötte volna be 77. életévét.

(A fotó 2016 októberében készült, az '56-os kiállítás megnyitóján. Információink szerint ekkor járt utoljára szülővárosában.)

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!