Rendőrségi tanácsok a betörések és besurranások megelőzésére


2016-12-30 15:21:56  | cikk:  | 


A betörések és a besurranások megelőzése, valamint ezen bűncselekményekkel okozott kár minimalizálása érdekében kérjük fogadja meg az alábbi tanácsainkat!

-Gondoskodjon nyílászárói megfelelő megerősítéséről! Lehetőség szerint lássa el speciális biztonsági zárral bejárati ajtaját, valamint szereltessen lakásába riasztó berendezést, vagy videós kaputelefont! A riasztó berendezést akkor is aktivizálja, ha csak rövid időre hagyja el otthonát!

-Amennyiben lehetősége van rá, védje otthonát házőrző kutyával is.

-Utcafronti kapuját, bejárati ajtaját mindig tartsa zárva, még akkor is, ha a lakásban, vagy a kertben, illetve az udvaron tartózkodik.

-Melléképületeinek ajtóit is lássa el biztonsági zárral, vagy betörésbiztos lakattal, és zárja is azt!

-Az udvaron ne hagyjon őrizetlenül szerszámokat, műszaki cikkeket, valamint az udvarban vagy garázsban álló gépjárművét is zárja be!

-Ha elhagyja otthonát, valamennyi nyílászárót zárja be, és tegye ezt meg éjszakára is! A bejárati ajtó kulcsát ne rejtse el a közelben, azt tartsa magánál!

-Hosszabb távolét esetén csengőjét kapcsolja ki, vezetékes telefonját húzza ki a csatlakozóból!

-Amennyiben rövid ideig van távol otthonától, hagyja bekapcsolva a rádiót vagy televíziót, azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki.

-Hosszabb időre történő elutazása előtt kérje meg egy megbízható ismerősét arra, hogy naponta többször felügyelje lakását, amelynek alkalmával mozgassa a sötétítőket, este kapcsoljon fel egy alacsony fogyasztású lámpát, szellőztessen, ürítse a postaládát.

-Ne tartson otthonában nagy értékű készpénzt! Értékeit lehetőleg tartsa beépített széfben. Jelentősebb értékei azonosító jegyeit (gyártási szám, leírás, rajz, fotó stb.) jegyezze fel! Otthon tartott értékeivel ne hivalkodjon!

-Ha idegenek csengetnek be, és valakit keresnek, avagy szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, esetleg rosszullétet színlelnek, ne engedje be őket lakásába! A hivatalos személyektől is kérje el igazolványukat!

-Kérjük, tájékoztassa a Pápai Rendőrkapitányságot, ha gyanús személyre, vagy gépkocsira figyelt fel a lakókörnyezetében! Próbálja meg személyleírásukat megjegyezni, az általuk használt jármű típusát, rendszámát pedig írja fel!

-Amennyiben mégis betörnek az otthonába, ne próbáljon ott rendet rakni, hanem azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívó számok valamelyikén! Az esetleges nyomok biztosítása céljából a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését!

Pápai Rendőrkapitányság

Képek:

nincsenek képek