A fény ünnepe


2016-12-30 09:32:10  | cikk: ha  | 


A fény ünnepe főképe

A Hanuka a zsidók egyik legfontosabb ünnepe. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. A Hanukát, azaz a fény ünnepét idén egy új kezdeményezésként a zsinagógában szervezte meg a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület.

Sokan részt vettek a hosszú idő után ismét megtartott ünnepen

A megjelenteket Schmidt Orsolya elnök köszöntötte. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy hosszú évek után ismét összegyűlhettek a zsinagógában a lámpások gyújtására. A hanukia fényei már nem csupán az otthonokban, hanem a házak falain kívül is maguk köré gyűjtik az embereket, hisz a hit és a hagyomány mindenkihez eljuthat, tette hozzá. Nem csupán az egyesületi tagok voltak ott az ünnepen, hanem nagyon sok érdeklődő is részt vett a programon. A Hanuka lényegéről Winkler Miksa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőségi tagja beszélt. Winkler Miksát több szál is köti Pápához, ezért szívesen tett eleget a felkérésnek. Mint mondta, a győzelem után a Makkabeusok meg akarták tisztítani a szentélyt, aminek a menóra meggyújtása is része. Ám, mint kiderült, mindössze egy kisebb kanna kóser, azaz a főpap hitelesítő pecsétjével ellátott olaj állt rendelkezésre - ami csupán egy napra volt elegendő. Az újabb megszentelt olaj készítése pedig nyolc napot igényelt. Ám a kevéske olaj nyolc napig kitartott, így a templomot az előírásoknak megfelelően megint Isten szolgálatába állíthatták. A Hanuka ennek állít emléket.

Schmidt Orsolya elnök beszédében megköszönte  dr. Áldozó Tamás polgármester, Boros Katalin ügyvezető és Simon Zsolt segítségét, akik együttműködésükkel hozzájárultak egy évezredes ünnep méltó felelevenítéséhez

Az ünnep egyik jelképe a hanukia, melyen a nyolc normál gyertya mellett egy kilencedik, az úgynevezett szolga is helyet kap. A szolga mindennap ég, és különleges feladata van: ezzel gyújtják meg a többi gyertyát. Minden napnyugtakor eggyel több gyertyát kell meggyújtani a szolgával, felidézve a nyolc napig tartó csodát, ami egykor a templomban történt - az ünnep utolsó napján mind a kilenc gyertya ég. A zsinagógában tartott ünnepen egy Pápáról elszármazott család gyermekei gyújtották meg a hanukiát.
Az ünnep része az is, hogy olajban sült ételt esznek, ez sem hiányzott a pápai alkalomról sem, finom fánkot kóstolhattak a résztvevők, amely mellé meleg tea is járt, de a barátságos, bensőséges hangulat is feledtette a hideget. A gyerekeket mindezek mellett hanukai színező is várta.

Schmidt Orsolya tavasszal vette át a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöki feladatait Politzer Sándortól. Az egyesület a zsidó kulturális hagyományok őrzését, életben tartását, továbbadását tartja szem előtt ezután is, mondta az új elnök, hozzátéve, hogy a város életében jelentős szerepet játszó zsidó közösség tradíciói évszázadokon át hatottak és szeretnék, ha hatnának ma is. A legfontosabb a nyitottság, hangsúlyozta Schmidt Orsolya, mert az egyesület nem szeretne zárt közösség lenni, hanem része a város kulturális életének. Rendezvényeikre felekezeti hovatartozás nélkül szeretettel várnak mindenkit, aki érdeklődik a zsidó hagyományok, szokások, iránt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!