Egy szerény fiatalember országos sikere – Tompa Gábor a Húsipari SZKTV-ről


2010-04-18 10:03:05  | cikk: HuHa  | 


Figyeltem az arcát az eredményhirdetésen … huszonhárom fiatalember ült fegyelmezett rendben a széksorokban, miközben a verseny bírái sorolták a Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjének eredményeit. Épp olyanok voltak, mint két nappal azelőtt az ünnepélyes megnyitón. Feszült izgalom rajzolódott az arcukra … akkor a rájuk váró feladatok miatt, s most az elvégzett munka végén az eredmények miatt. A tét óriási volt. Mentesség a teljes szakmai vizsga alól, s a legjobbnak jeles bizonyítvánnyal. Tompa Gábor, a Mező végzős húsipari termékgyártó tanulója húsz társával együtt vágott neki az új típusú megmérettetésnek.
A versenybírák a végéről kezdték az eredmények ismertetését. Név, taps, gratuláció. Aztán a 14. helyezett nevének elhangzása után Wayda Imréné kimondta a varázsszót: „felszabadult”. Vagyis tizenhárom versenyző érte el a 71 százalékos teljesítményt, mely a vizsga alóli mentességet jelenti. A konferenciateremben felszabadult sóhaj szállt a magasba. Mosoly ült azoknak a fiúknak az arcára, akik eddig nem hallották a nevüket. Szakiskolai tanulmányaikat ezzel sikeresen befejezték, átvehetik bizonyítványukat. És jöttek a további eredmények… hatodik helyezett, ötödik, negyedik. Gábor neve még nem hangzott el. S ekkor az eddig komoly arccal ülő fiatalember oldalra nézett, elmosolyodott, valamit súgott szomszédjainak, akiknek kezében már ott volt az elismerő oklevél.  Csak egy pillanatnyi tanácstalanság futott át az arcán … lehet, hogy őt kifelejtették a sorból? A versenybírák –fokozva az izgalmakat - váltották egymást, a dobogós helyezéseket másik szakember adta át.  És következett a harmadik, majd a második helyezett… Gábor arcán ekkor már tisztán látszottak az érzelmek, a felszabadult öröm és hogy el sem meri hinni, amit hallani fog.

-És a verseny győztese, az első helyezett: Tompa Gábor, a kettes rajtszámú versenyző – hangzott el végül, s a teremben tapsvihar tört ki, és büszkén húzta ki magát minden pápai jelenlévő, akik végig szurkoltak a mező diákjának. Gábor pedig immár széles mosollyal lépett a versenybírák elé, hogy átvegye a serleget, az emlékplakettet, az oklevelet és fogadja a gratulációkat.

Néhány nappal később beszélgettünk a versenyről. Kevés beszédű, halk szavú fiú, rögtön eszembe jutott, hogy a szóbeli versenytől biztosan tartott. Annyit azért elárult magáról, hogy Kemeneshőgyészen él és hobbija a foci. A szomszédos Magyargencs csapatában játszik.  Családja nagy örömmel fogadta a versenyen elért sikerét, de gratuláltak a barátai, osztálytársai és tanárai is.

-Hát…nem volt egyszerű verseny, rengeteget kellett rá készülni, de nagyon örülök neki, hogy így sikerült – mondta. – Már tavalyi tanév végén nekiálltunk a felkészülésnek és azóta folyamatosan tanultam a tételeket és a gyakorlatot.
Gábor számára a szóbeli vizsga volt a legnehezebb, melyen technológiából és gazdasági - vállalkozási ismeretekből kellett felelni. A gyakorlati vizsgát könnyebbnek találta, hiszen ismerős terepen, saját gyakorlati helyén mutathatta meg tudását. Mégis rettentően nagy volt az izgalom végig a versenyen – ismerte el.  Arra a kérdésre, hogy miként folytatja életét jeles szakmunkás bizonyítvánnyal a kezében, még nem tudott pontos választ adni.

- Szeretnék munkába állni és itt a Pápai Húsnál dolgozni, de még nem tudom melyik munkaterületen.

Policzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója – aki végig figyelemmel kísérte a felkészülést és a versenyt is - már ajánlott is állást a győztesnek, méghozzá olyan munkaterületen, amely további szakmai előrelépést jelenthet, de emellett mindenképpen tanulmányai folytatására ösztönözte a fiatalembert.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!