Szaloncukorral és kártyanaptárral kedveskedtek a városbarátok


2016-12-22 14:54:58  | cikk: Babos Petra  | 


Szaloncukorral és kártyanaptárral kedveskedtek a városbarátok főképe
Ma délelőtt a Kapuszín alatt az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet tagjai szaloncukrot és kártyanaptárt osztogatva kívántak boldog karácsonyt a járókelőknek. Kerecsényi Zoltán ügyvivő hírportálunknak elmondta, egy éves múlt az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet.
-Kis civil közösségünk bő egy esztendővel ezelőtt vállalta, hogy pártpolitikától mentesen segít erősíteni, népszerűsíteni a pápai identitást, a pápaiságot. Valljuk, hogy a városbarátság, a lokálpatriotizmus nem bal- vagy jobboldaliság kérdése; a helyi patriotizmusnak, életformának, egyfajta erősítő életfelfogásnak kell lennie. Ennek szellemében emlékeztettünk idén Petőfi és Jókai Pápára érkezésének 175. évfordulójára – nemrég pedig útjára indítottuk a „Kossuth-Emlékprojekt” című emlékőrző – egy éven át tartó –, Kossuth Lajos születésének 215., pápai díszpolgárrá választásának 130. évfordulójához kötődő programsorozatunkat. Sok pápai és környékbeli vonatkozású ’48-as és kossuthi évforduló lesz a 2017-es újesztendőben. Itt állunk a Kapuszín előtt, amely alól az induló sétálóutcánk 125 éve viseli Kossuth-kormányzó nevét.  Kossuth azt mondta, hogy „A múlt a jövendő tükre!” – ezt a címet adtuk annak a több, mint húsz oldalas rejtvényfüzetnek, amelyet a kezemben tartok, amelyet a városi könyvtár és dr. Hermann István igazgató közreműködésével adtunk a napokban közre a pápai diákság számára, melyből március idusára városi Kossuth- és ’48-as vetélkedőt szeretnénk szervezni – mondta az ügyvivő.
Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet fontosnak tartja megszólítani a helyi fiatalokat, hiszen ők a mai felnőtt pápaiaktól tanulják meg az emlékezés mikéntjét.
-Ma az utca emberét is Kossuth emléke jegyében köszöntjük, egy-egy Kossuth-Emlékprojektes, 2017-es kártyanaptárat nyújtunk át egy-egy szaloncukor kíséretében a pápai utca emberének.  165 esztendeje, ezekben a napokban városunk egykori díszpolgára, Kossuth Lajos az Amerikai Egyesült Államokban várta 1851 szent karácsony ünnepét. New Yorkban fellobogózott utcákon ezrek tolongtak, hogy köszöntsék őt, sokan George Washington megtestesült szellemét látták a magyar szabadságharcosban. December 30-án érkezett meg Washingtonba, másnap, szilveszterkor fogadta őt a Fehér Házban az USA elnöke, majd január 5-én a szenátus, január 7-i ülésen pedig a kongresszus két háza köszöntötte. A fővárost elhagyva hat és fél hónapos országos körútra indult. A városbarátok emlékeztetnek, hogy az új év elején, februárban lesz 80 éve, hogy a világhíres Kossuth-díjas zeneszerző, Bartók Béla 1937-ben Pápán járt, s a pápai Griff szállóban koncertezett. Ezt, mint láthatjuk, a Kapuszíntől balra, a Griff-homlokzaton márványtábla  hirdeti, fontos, hogy 2017-ben erre a szép és fontos emlékre is méltóképpen emlékeztessük majd a pápaiakat – zárta gondolatait Kerecsényi Zoltán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!