Rendeletek, beszámolók, személyi ügyek a képviselő-testület idei utolsó ülésén


2016-12-21 20:12:30  | cikk: HuHa  | 


Rendeletek, beszámolók, személyi ügyek a képviselő-testület idei utolsó ülésén főképe
Az idei esztendő utolsó képviselő-testületi ülését tartották ma délelőtt a városatyák. A napirendek megtárgyalása előtt a polgármester tájékoztatta a képviselőket arról, hogy dr. Gergely Sándor lemondott egészségügyi bizottsági külsős tagságáról, hogy a vízügyi igazgatóság megkezdi a Tapolca patak revitalizációját, melynek első két üteme valósul meg a következő évben és arról, hogy Horváthné Farkas Andreát a Pápai Járási Hivatal korábbi vezetőjét az Ajkai Járási Hivatal vezetőjének nevezték ki, így lemondott a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanácsadó Testületben betöltött tagságáról.
-Köszönjük Horváthné Farkas Andrea járási hivatalvezetői munkáját, azt, hogy mindig korrekten, következetesen és jó szívvel működött együtt az város önkormányzatával. Kívánom, hogy hasonlóan jó munkakapcsolatokat tudjon kialakítani az új szolgálati helyén – mondta az ülésen Áldozó Tamás polgármester.

A polgármester megköszönte Horváthné Farkas Andrea munkáját

A munkaértekezleten a városvezető Pro Publico Díjat adományozott Ékes József egykori országgyűlési képviselőnek. A politikus volt az, akinek közreműködésével a Tajvani-Magyar Baráti Társaságon keresztül a városvezetés megismerkedhetett azzal a befektetővel, aki aztán a közelmúltban megvásárolta a Pápai Hús Kft-t. A polgármester köszönetet mondott a képviselő munkájáért és a helyi gazdasági kapcsolatok kiszélesítése érdekében kifejtett és többszáz pápai munkahely megőrzésében végzett eredményes tevékenységéért részesítette a rangos városi elismerésben. Ékes József elmondta, rokonsága Pápa környékén él, úgy érzi nekik is segített azzal, hogy a Pápai Hús ügyét ily módon támogatta és elismeréssel nyilatkozott Pápa képviselő-testületének, polgármesterének, alpolgármesterének munkájáról.

Ékes József munkáját Pro Publico Díjjal ismerte el a városvezető

Az ülés első napirendi pontjában személyi ügyekről döntöttek a képviselők: új tagot választottak a Pápai Platán Nonprofit Kft. felügyelőbizottságába és a Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány kuratóriumába. Az előbbiben a lemondott Mód Károlyt Dombó László váltja, az utóbbi tisztséget Székely Sándor tölti be a leköszönt Mocskonyi Zoltán helyett.

A testület tudomásul vette a helyi önkormányzatokról szóló törvényben szabályozott polgármesteri és alpolgármesteri illetményekről és költségtérítésekről szóló tájékoztatást. Eszerint Pápa polgármestere a törvény kihirdetését követő hónaptól 797 736 forint illetményt kap, 119 600 forint költségtérítést és középfokú angol nyelvvizsgájára tekintettel 23 190 forint nyelvpótlékot. Az alpolgármester díjazása az alábbiak szerint alakul: illetménye 717 962 forint, költségtérítése 107 694 forint, angol közép és német felsőfokú nyelvvizsgájára pedig 61 840 forint nyelvpótlék jár. A tájékoztatóval kapcsolatban Grőber Attila MSZP-s képviselő úgy fogalmazott, a megemelt illetményeket munkájuk, felelősségük alapján jogosnak tartja, ugyanakkor úgy látja a törvény üzenete nem jó, tekintettel a sok helyen tapasztalható bérezési problémákra és az ebből fakadó munkaerő-hiányra.

Grőber Attila szerint rossz a polgármesterek, alpolgármesterek illetményét szabályozó törvény üzenete

Döntöttek a városatyák a köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról is. Eszerint az idei évre meghatározott 30 százalékos illetménykiegészítést 2017-ben is megkapják a felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők, az érettségivel rendelkezők pedig továbbra is 10 százalékos illetménykiegészítést kapnak. A garantált bérminimum változásával fellépő bérfeszültségek megoldására Grőber Attila az érettségizettek esetében 20 százalékos illetménykiegészítést javasolt, Áldozó Tamás polgármester pedig azt, hogy a város költségvetésének év eleji megalkotásakor vizsgálják meg a lehetőségeket. A városvezető az ülést követő sajtótájékoztatón a napirenddel kapcsolatban kiemelte, valamennyi önkormányzati érdekképviseleti szervezet és szakszervezet azon dolgozik, hogy a méltatlanul alacsony köztisztviselői alapilletmény összege változzék, és bízik abban, hogy az erről szóló, kormány számára átnyújtott törvényjavaslatot elfogadják.

A napirendek között szerepelt a 2017. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet-tervezet tárgyalása, melyet 14 igen szavazattal fogadott el a testület, jóváhagyták a hivatal jövő évi belső ellenőrzési ütemtervét, döntöttek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló helyi rendelet módosításáról, mely a hegyekben nevesített utcák miatt volt szükséges és törvényi változás miatt módosították a helyi iparűzési adóról szóló rendeletet.

Elfogadták a mentősök munkájáról szóló beszámolót

A városatyák több beszámolót és tájékoztatót is elfogadtak, így többek között a Pápa és Környéke Tűzvédelméért 105 Közalapítvány tevékenységéről szóló beszámolót, a Türr István Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó Programjáról és a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet 2015. évi munkájáról szóló tájékoztatót. A Pápai Polgármesteri hivatal tevékenységéről szóló beszámoló kapcsán a képviselők köszönetet mondtak a hivatal dolgozóinak kiemelkedő színvonalú munkájukért, Grőber Attila pedig ezen túl arról érdeklődött, hogy miként váltotta be a hozzáfűzött reményeket az adóbehajtási csoport. Ezzel kapcsolatban Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző arról tájékoztatta a politikust, hogy a csoport működése éves szinten 16 millió forint többlet bérköltséget jelentett, ehhez képest a végrehajtási cselekményekből befolyt pénz ebben az évben 168 millió forint volt a 2014-es 57 millióhoz képest, az ellenőrzések hatására 90 millió forintot fizettek be és 30 ezer négyzetmétert meghaladó területű vállalkozási célú építményt tártak fel.
-Elismerjük, az adózók többsége becsülettel eleget tett fizetési kötelezettségének, az ellenőrzések pedig pontosan az ő érdekükben zajlanak – hangsúlyozta a városvezető a munkaértekezlet utáni sajtótájékoztatóján.
2017-ben egyébként az adóellenőrzési csoport fő tevékenysége az iparűzési adó vizsgálata lesz, erről 3100 vállalkozást értesítettek a közelmúltban.

Az adóbehajtási csoport munkájának eredményéről Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző adott tájékoztatást

Ugyancsak az ülés napirendjei között szerepelt a Pápa város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány beszámolója, melynek kapcsán dr. Lukács Endre kuratóriumi elnök arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az alapítvány pályázatot kíván hirdetni a pápai védett építészeti értékek megőrzésének támogatására. A vissza nem térítendő támogatásban a helyi védelem alatt álló épületek közterületről látható homlokzatán szükségessé váló építés kivitelezési munkák részesíthetők, maximum 500 ezer forint értékben.

Vegyes ügyek között döntöttek a képviselők öt pápai diák Arany János Tehetséggondozó Programba való felvételének támogatásáról, az új településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet elkészítésének támogatásáról és a véleményezési eljáráshoz szükséges partnerségi egyeztetés szabályainak jóváhagyásáról, és arról, hogy Pápán a 2017. évet a reformáció emlékévének nyilvánítják.
-2017-ben országos programsorozat is lesz a reformáció emlékéve alkalmából, de azt gondoljuk, Pápa városának külön felelőssége is van abban, hogy méltóképpen emlékezzünk a protestáns városépítő elődökre – mondta el Áldozó Tamás, bemutatva Kerpel Péter művész-tanár logótervét, melyet erre az évfordulója készített a polgármester felkérésére.

2017 a reformáció emlékéve lesz Pápán

Zárt ülésen tárgyalták a képviselők többek között a helyijáratú autóbuszközlekedés biztosítására kiírt közbeszerzési eljárást. A kiírásra egy pályázó nyújtott be anyagot, az Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt., melynek pályázatát elfogadták. A helyijáratú autóbuszközlekedéshez 2017-ben a városnak 99 945 803 forintot kell fordítania a jelenlegi rendszer fenntartásához. A városvezetőtől megtudtuk, keresik azt a megoldást a tömegközlekedésre, mely ennél kisebb terhet ró a városra, hiszen ma már az önkormányzat többet költ egy utas városi közlekedésére, mint amennyibe a buszjegy kerül.

Az ülés után Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester megköszönte a képviselők és a hivatal dolgozóinak egész éves munkáját és pezsgővel koccintva kívántak egymásnak boldog karácsonyt és új esztendőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!