Szakmai konferencia az Agrárpolitikai támogatások igénybevételének feltételeiről


2010-04-18 10:00:56  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szakmai konferencia az Agrárpolitikai támogatások igénybevételének feltételeiről főképe
Szakmai konferencia kezdődött  tegnap délután a Sportcsarnok előadótermében a Közös Agrárpolitika támogatásainak igénybevételénél jelentkező gyakorlati feladatokról, melyet Téli Róbert, a Magyar Agrárkamara titkára nyitott meg. Kérdésünkre elmondta, több változás történt az elmúlt időszakban. Mint mondta, a mai nap célja az információnyújtás mellett a figyelem felhívása volt a változásokra.

- Nagyon sok kérdés merül fel a jogszabályok változásával kapcsolatban. Bízom benne, hogy a jelenlévő résztvevők a kérdéseikre választ kaptak, és hasznosan töltötték az idejüket, sok olyan információt kaptak, amely a gyakorlati életben alkalmazható. Megjegyzem a vártnál többen voltak, azaz sikerült jó témát választanunk. A Gazdálkodó Információs Szolgálat keretében 202 tanácsadó dolgozik országszerte, tehát a gyakorlati életből vesszük és vettük a példákat.

Az előadáson elhangzott az egyes támogatási rendszerek bemutatása, így az egységes támogatási kérelmeknek a már beadási szakaszában lévő ismertetése is. A gazdálkodók az idei évben az egységes területalapú támogatásnál már 19 további jogcímre is beadhatják kérelmeiket. A támogatási kérelmeket május 17-ig lehet benyújtani, az idei évben is úgy, mint tavaly, tehát ügyfélkapun keresztül, elektronikus módon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Az előadók elsősorban arra tértek ki, hogy milyen főbb újdonságok vannak a szakmában. Például több új jogcím igényelhető. Nagyon oda kell figyelni a kitöltésére, illetve több támogatási kérelemnél papíralapú mellékleteket is csatolni kell a kérvényhez. Ezeket később nem lehet pótolni. Fási Vilmos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője és Regős Vilmos munkatársa beszéltek a változások főbb sarokpontjairól. Az előadássorozat második felében a Magyar Agrárkamara szakértője, Sztahura Erzsébet beszélt az agrár-környezetgazdálkodási támogatások benyújtásának feltételeiről és a területazonosítási kérelmekről.

 A harmadik téma a „Kölcsönös Megfeleltetés a gyakorlatban” volt. Az Európai Unió az elmúlt időszakban az úgynevezett Kölcsönös Megfeleltetés témaköreihez kötötte a különböző illetmény és vidékfejlesztési támogatások kifizetését. Illetve, ha valaki nem tartja be, vagy nem felel meg ezeknek az előírásoknak, követelményeknek, akkor az Unió szankciókat helyez kilátásba, szankcionálja azokat az ügyfél összes támogatására vonatkozóan. Jogalkotói hibákat követően nagyon sok bizonytalanság van a megfeleltetéssel kapcsolatban, illetve vannak olyan előírások is, melyek a gyakorlatban nehezen értelmezhetőek és sok esetben talán nem párhuzamosan kerülnek kialakításra az Uniós előírásokkal, hanem annál szigorúbban. A Magyar Agrárkamara a Kölcsönös Megfeleltetéssel kapcsolatosan üzemeltet egy honlapot, amelynek társszerkesztői a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az oldalon a legaktuálisabb információk mellett egy interaktív felületen kérdéseket lehet feltenni az üzemeltető szerveztek szakértőihez, jogalkotóihoz és jogalkalmazóihoz. Mivel az Agrárkamara a honlap üzemeltetője, garanciát vállal a kérdések rövid úton történő konkrét megválaszolására.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!