Átadták a tenyészállat bemutató díjait


2010-04-18 09:58:42  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Átadták a tenyészállat bemutató díjait főképe
A tenyészállatok szakmai bírálatára felkért szakmai bizottság a húsmarha, juh és intenzív sertés kategóriában három-három, extenzív sertés kategóriájában kettő díj odaítélésére tett javaslatot.  A neves zsűri elnöke Kovács József professzor, a magyartarka fajta megteremtője, emellett dr. Húth Balázs, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője és Mosonmagyaróvárról dr. Gulyás László, a Nyugat magyarországi Egyetem Mezőgazdasági Tudományos Karának egyetemi docense. Elsősorban szépségdíjakat adtak ki, de a fő szempont az volt, hogy szakmán belül mit képvisel az állat.

A díjakat dr. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Mezőgazdasági és Tudományi Karának tanára, dr. Kovács Zoltán Pápa város polgármestere és Ebele Ferenc, a Veszprém megyei agrárkamara elnöke adta át.

Dr. Szabó Ferenc köszöntőjében elmondta, nagy öröm számára, hogy ilyen szép számban állítottak ki annak ellenére, hogy az ágazat nehéz helyzetben van ma, valamint kiemelte a tenyésztés fontosságát a mai világban.

- Állattenyésztőként elmondhatom, hogy ma nincs könnyű helyzetben az állattenyésztés egyik ágazata sem. Nagyon lecsökkent az elmúlt időszakban az ország állatállománya, lényegesen kevesebb állatunk van ma, mint amennyi a múltban volt, mint amennyi lehetne, és mint amennyit az ökológiai lehetőségeink biztosítani tudnának. Azt gondolom, hosszútávon valamilyen változásra szükség van, reménykedhetünk a fejlődésben. Az előrelépés egyik lehetősége, hogy genetikailag minél jobb minőségű tenyészállatok álljanak rendelkezésre- mondta a professzor.

Húsmarha kategóriában harmadik helyezést ért el a pápakovácsi Julius Barth Kft. angus tehenével és borjával. Második lett a tapolcai Takács József magyartarka fajtájával. Első helyezést ért el Blond tenyészbikájával a Taliándörögdi Dörögd Mező Kft.

Juh kategóriában harmadik lett sulfolk anyacsoportjával a pápai Pharmafauna Kft. Második helyezést ért el a Mórichidai Sipos Ede lacaure növendék jerkecsoportjával. Első helyen a szakma előtt jól ismert név, a gannai Nagy István és Nagy Imre szerepelt német húsmerinó tenyészkos csoportjával. Intenzív sertés kategóriában bronzérmes lett a herceghalmi Hungapig Kft. Hungapig -39 kansüldőjével, második helyezésnek járó díjat magyar nagyfehér kansüldőjével Ráczné Gyalogh Stefánia vehette át Szombathelyről. Első helyezést ért el kategóriájában magyar nagyfehér kocasüldővel az MNF 888 Kft. Keszthelyről.

Extenzív sertés kategóriában második a pápai Német György lett fecskehátú mangalica kocájával, első helyezett pedig az ajka-bakonygyepesi Eszterhai Csaba lett szőke mangalica kocájával.

Pápa Város Különdíjában részesült a pápakovácsi Holczer Kft, a Veszprém Megyei Agrárkamara Különdíjában a Dörögdi Mező Kft. és Merinói Értékesítő Szövetkezet Különdíjat kapott Eszterhai Csaba tenyésztő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!