A mi európai karácsonyfánk a Tarczyban


2016-12-14 23:08:42  | cikk: Babos Petra  | 


A mi európai karácsonyfánk a Tarczyban  főképe
Tizenegy évvel ezelőtt Nagy Britanniából indult a „European Christmas Tree Decoration”, azaz a „Nagy európai karácsonyfadísz csere” nevű program. Az Europe Direct Tájékoztató Központ 2016-ban második alkalommal szervezte meg a programot Veszprém megyében, ahol összesen hat általános iskola, köztük a Tarczy Lajos Általános Iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez.  
A programban résztvevő iskolák körülbelül 30 európai iskolával kerültek kapcsolatba. A diákok egy-egy, a saját országukra jellemző karácsonyfadíszt készítettek saját kezűleg a partnerintézményeknek, majd pedig postázták azokat egy, az iskolát és a saját karácsonyi szokásokat tartalmazó információs csomaggal. A csomagküldés kölcsönös volt, így az iskola a program végén a partnerintézményektől kapott díszekkel egy EU-karácsonyfát tudott felállítani, az információs csomagok segítségével pedig a partneriskolák országainak nyelvét, karácsonyi hagyományait, ételeit, történeteit ismerhették meg. A rendelkezésre álló anyagokból az iskola „Európai Karácsony” címmel tanórát is tudtak tartani. A csomagváltásoknak köszönhetően a diákok kreatív és játékos módon bővíthetik földrajzi, történelmi és nyelvi ismereteiket, miközben kapcsolatba kerültek más EU-tagországok iskoláinak tanulóival, megismerve azok kultúráját, hagyományait és azt, mit jelent európai polgárnak lenni – derült ki a ma délelőtti programon, ahol bemutatták a feldíszített tarczys karácsonyfát.
Hardi Tünde tagozatvezető elmondta, az iskolájukból a 4. e osztály harminc diákja vállalkozott arra, hogy ajándékot készít a programban résztvevőknek. Az elmúlt héten sok-sok csomag érkezett hozzájuk, melynek mindegyike egy-egy különleges ajándékot tartalmazott. Ezekkel az ajándékokkal díszítették fel az ő európai karácsonyfájukat.
Az olaszok tésztából készítették el a díszt
-A programban résztvevő tanárok azzal a javaslattal álltak elő, hogy egy kékfestő anyagba csomagolt szaloncukor legyen a mi ajándékunk. A fára akasztott szaloncukor hungarikumnak számít, hiszen csak ránk jellemző, hogy ez az édesség is díszíti a fát. A kékfestő anyag városunk egyik büszkesége, a Kékfestő Múzeumra utal, mely európai hírű. A 4.e tanulói Butiné Kemenczki Anita tanítónő segítségével készítették el az ajándékokat. Gerencsér Hajnalka pedagógiai asszisztens fonalgrafikával készített képeslapjára írtuk a karácsonyi üzenetet angolul és az annak az országnak a nyelvén, amelyiknek a csomagot küldtük. Nagy Gabriella tanítónő egy hagyományos magyar karácsonyi édesség, a bejgli receptjét írta le angolul és illusztrálta képekkel, hogy Európa szerte el tudják készíteni ezt a finomságot. Hardi Tünde tagozatvezető power point diákon mutatta be az iskolát, Pápát, és azt, hogy hogyan is ünnepeljük a karácsonyt Magyarországon és a Tarczyban – tájékoztatott a tagozatvezető, aki hozzáfűzte, Ausztriába, Belgiumba, Horvátországba, a Cseh Köztársaságba, Észtországba, Finnországba, Franciaországba, Németországba, Görögországba, Olaszországba, Portugáliába, Romániába, Spanyolországba és az Egyesült Királyságba küldtek ajándékot, s kaptak ők is viszont csomagot.
Hírportálunk ottjártakor a 4.e osztály tanulói tanítóik segítségével ismerkedtek a külföldi országok karácsonyi szokásaival egy rendhagyó angolóra keretein belül „ellátogattak” az ajándékot küldő országba.
Horváth Áron elmondta, nagyon jó ötletnek tartotta, hogy részt vegyenek ebben a programban. Áronnak a legjobban egy rénszarvasfeje dísz tetszett, de a többi ország is aranyos ajándékot küldött.
Karácsony Hannának a franciák által küldött fadísz tetszett, ami egy síelős kislányt ábrázol.
-Nekem nagyon tetszett, amikor mi készítettük az ajándékot, örömmel vettem benne részt. Jó, hogy kaptunk sok mi is sok információt az európai országokról, így sokat tanulhattunk ebből a projektből – mesélte mosolyogva Hanna.
A 4. e osztályos diákok rendhagyó angolórán ismerkedtek meg a külföldi országokkal
Hardi Tünde hozzátette, szerinte egy rendkívül érdekes projektben vehettek részt, melynek során sokat tanulhattak Európa országainak karácsonyi szokásairól. Nagy élmény volt bemutatni a saját városunkat, az iskolát, az ünnepi hagyományainkat, s végül nagy szeretettel készítették el az ajándékokat, melyek jelenleg 28 ország karácsonyfáját ékesítik Európa szerte.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!