A fény ünnepe, azaz Santa Lucia napja Pápán


2016-12-14 08:39:18  | cikk: Babos Petra  | 


A fény ünnepe, azaz Santa Lucia napja Pápán főképe
A Pápán élő svédek ma ünnepelték Santa Lucia napját, amely náluk az egyik legnagyobb ünnep. Ennek alkalmából már kilencedik éve örvendeztetik meg gyönyörű svéd dalokkal a pápai sétálóutcán a járókelőket, akik idén is örömmel álltak meg és hallgatták a csípős hidegben a karácsonyi dallamokat.  A programon a QSI iskola tanárai, diákjai és szülei léptek fel a Kossuth utcán. A szereplők hófehér lepelben, Lucia fején gyertyákkal idézték meg a svéd hagyományt.
Raffai Mónika svéd tanárnőtől megtudtuk, a Santa Lucia napját Svédországban minden iskolában és óvodában megünneplik.
-Úgy gondoltuk, hogy Pápa város lakói is ismerkedjenek meg a svéd Santa Lucia napjával, s ezáltal velünk. Santa Lucia, aki a IV. században élt a Szicíliához tartozó Siracusában, a világosságot, a fényt hozta el az embereknek. December 13. a legsötétebb nap az évben az északi országokban és Santa Lucia hozza egy gyertyával a világosságot az országba ezen a napon. Lucia egy kedves hölgy, aki fényt és reményt hozott az emberiségnek. Napjainkban a svédek december 13-án emlékeznek meg Luciáról – mesélte el a tanárnő.
Az énekes összeállítás végén a svédek három nyelven, svédül, angolul és magyarul is elénekelték a Csendes éj című dalt.
Az előadás után gyömbéres sütivel és finom alkoholmentes svéd glögg-el kínálták a járókelőket.

Képek:


Szent Lucia a IV. században élt a Szicíliához tartozó Siracusában. Örök szüzességet fogadott, és annak ellenére, hogy akkoriban bűn volt kereszténynek lenni, nem adta fel az elveit. A kiszemelt vőlegényéhez nem ment feleségül, aki bosszúból elárulta őt, és bár máglyahalálra ítélték, a monda szerint a tűz nem fogott rajta, így tőrrel oltották ki az életét.
A hagyomány szerint a szent hajnalban gyertyafénnyel érkezik meg az otthonokba, forralt bort (glöggöt), kávét és sáfrányos kalácsot hoz a háziaknak. Kísérői fehér ruhába öltözött lányok és a csillagfiúk, amolyan kis manók, akik amellett, hogy a háziakat finomságokkal lepik meg, énekelnek és verseket is mondanak.
A nisse-k, a pogány néphitből származó természetfeletti lények a hagyomány szerint a ház lakóit védelmezik. Apró termetűek, ritkán nagyobbak, mint egy 10 éves gyerek, ám vonásaik egy öregemberre emlékeztetnek (ráncos bőr, ősz szakáll és haj).
Svédországban a Szent Iván éjjele és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb ünnep szintén a Luca-nap. Szent Luca, a szembetegek és vakok védőszentje keresztény vértanú, ennek ellenére mégis nagy tisztelet övezi a bő 500 éve lutheránus Svédországban. A települések, sőt az ország is Lucát választ. Ne szépségversenyre gondoljunk, a kiválasztott mindig az a lány, aki az adott közösségért a legtöbbet tette, gondoskodó és kedves.
Forrás: internet
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!