Kutatás a gyakorlat szolgálatában- Tudás alapú mezőgazdaság


2010-04-18 09:52:56  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kutatás a gyakorlat szolgálatában- Tudás alapú mezőgazdaság főképe
A tizennegyedik Szent György napi Agrár Expo második napja a Kutatás a gyakorlat szolgálatában és a Tudás alapú mezőgazdaság címet viseli. A tegnapi nap folyamán e témán belül agrártudományi konferencia kezdődött a kutatási területekről és aktuális ágazati kérdésekről a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában. Dr. Dublecz Károly, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának dékánja nyitotta meg a szakmai napot, beszédében kiemelte a Pannon Egyetem régióbeli fontosságát, az általuk kínált szakmai képzéseket, azok minőségét. Mint mondta, a Georgikon Kar mindig is nagy hangsúlyt fektetett a képzés minőségére, számos kiváló szakember hagyta el az iskola padjait. Az Agrárexpón rendezett konferenciáról elmondta, azokat a kutatásokat ismertetik elsősorban, amelyeknek valamilyen közük van a konkrét gyakorlati gazdálkodáshoz.

 - Célunk, minél szélesebb körben elterjeszteni azokat a legújabb tudományos eredményeket, amelyeket a gazdák hasznosítani tudnak és általuk növelhetik eredményességüket. Több területről - növénytermesztés, állattenyésztés, föld használata - próbáltunk olyan érdekes témákat idehozni, amely esetleg közérdeklődésnek is örvend. Mindegyikben van olyan újdonságmorzsa, amit hasznosítani tudnak - mondta a dékán.

A megnyitót követően dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, akadémikus tartott előadást a Kutatás a gyakorlat szolgálatában címmel. A délelőtt folyamán előadást halhattak a gazdálkodók a talajtermékenység fenntartásáról, a versenyképes burgonya termesztéséről, a szarvasmarha tenyésztési kutatások eredményeiről, előrejelzésekről és védekezési lehetőségekről az amerikai kukoricabogár ellen, valamint a lassan oldódó magas humusztartalmú környezetbarát növénytrágya családdal végzett kísérletek eredményeiről. A szakmai nap előadásai „A termőföld a jövőnk záloga” című előadással, a szakemberek konzultációjával és a konferencia összefoglalásával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!