LEGYEN ÓVATOS, HA AUTÓ ALKATRÉSZT VÁSÁROL!


2016-12-11 11:57:48  | cikk:  | 


Magyarországon az autóállomány átlagéletkora 13 év körül mozog, ami távolról sem nevezhető ideálisnak. Ha pedig ilyen magas az öreg gépkocsik aránya, akkor az is nyilvánvaló, hogy a használt alkatrészek iránti kereslet is igen élénk. A legális, hatóságilag ellenőrzött bontókból származó beszerzési forrás mellett sokan az interneten keresik a szükséges tartozékokat.
Ezekről az alkatrészekről nem lehet megmondani, hogy honnan és hogyan kerülnek értékesítésre, arról nem is beszélve, hogy a garancia nélküli, nem szakszerűen kiszerelt, és ellenőrizetlen minőségű alkatrészek még balesetveszélyesek is lehetnek. Előfordulhat, hogy az így kínált alkatrészek lopásból származnak, ami rendőrségi eljárás esetén azok lefoglalását is eredményezheti, illetve ilyenkor a hatóságok a vevő vonatkozásában az orgazdaság bűncselekmény megvalósulását is vizsgálják.
Ha már egyszer úgy alakul, hogy mindenképpen használt autóalkatrészt kénytelen megvenni, akkor egy dologra mindenképpen figyeljen oda: a színkódra! A legális bontókban ugyanis kék színnel jelölik azokat az alkatrészeket, amik változatlan formában, és pirossal azokat, amik csak felújítás után kerülhetnek beépítésre a gépjárműbe.

Az ellenőrizetlen forrásból származó alkatrészek használatának hátránya:
1. A hamis vagy kétes eredetű autóalkatrész kockázati tényező. A gépjármű eredete ismeretlen számunkra, nem tudjuk, milyen állapotban érkezett bontásra vagy, hogy volt-e olyan sérülése, balesete, ami miatt egy adott alkatrészt akkor sem szabadna eladni, ha azon épp nincsenek látható sérülések. Előfordulhat, hogy a kínált alkatrész bűncselekményből származik!
2. Az illegális bontókból vásárolt alkatrészekre nincs semmilyen jótállás (legyen szó sima garanciáról vagy beépítési garanciáról).
Lehetőség szerint azonban érdemes új alkatrészt beszerezni, amennyiben azt még gyártják, vagy ha létezik olyan termék, amivel tökéletesen helyettesíthető a régi, mert a biztonságnál és a nyugalomnál semmi nem lehet fontosabb.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály december havi hírlevele

Képek:

nincsenek képek