LMP: A Fidesz számára a nemzeti szuverenitás csak politikai termék


2016-12-09 21:48:43  | cikk: Babos Petra  | 


LMP: A Fidesz számára a nemzeti szuverenitás csak politikai termék főképe
A Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadása végérvényesen megmutatta, hogy az európai politikai vezetők – beleértve az Orbán-kormányt, nem az európai emberek oldalán állnak – kezdte ma délutáni sajtótájékoztatóját Somfai Attila, a Lehet Más a Politika Veszprém megyei elnöke a Kossuth-szobor előtt.
Mint mondta, a CETA veszélyezteti hazánk GMO-mentességét, a magyar igazságszolgáltatás integritását és egy nemzeti érdekkel ellentétes neoliberális gazdaságpolitikai irányt erősít meg. Tragédia az EU demokráciájára nézve, hogy az európai emberek ellenében politizál a Bizottság és az európai vezetők jelentős többsége. Az Orbán-kormány belenyugvó, kishitű, export-vezérelt külpolitikája megmutatta, hogy a Fidesz számára a nemzeti szuverenitás nem más, mint politikai termék. A CETA tovább növeli a multinacionális vállalatok erőfölényét, miközben legnagyobb vesztese a hazai élelmiszeripar lehet. Azt is bizton állíthatjuk, hogy a magyar kis-és középvállalkozásoknak nem a kanadai piacra való bejutás a legnagyobb problémája.
-A kormánypárti többség a közelmúltban elutasította az LMP javaslatát, miszerint a magyar kormány kezdeményezze az Európai Bíróságnál az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény legtöbbet vitatott eleme, a befektetési bírósági rendszer vizsgálatát. Ez a vitarendezési mechanizmus lehetővé teszi a multinacionális cégek számára, hogy a nemzeti bíróságokat kihagyva bepereljenek egyes kormányokat, és kártérítést követeljenek tőlük, amikor szabályokat hoznak az emberek egészsége vagy környezete védelme érdekében – mondta Somfai Attila, végül hozzáfűzte, a szabadkereskedelmi egyezmények nem csak állami, hanem önkormányzati szabályozások ellen is támadást jelentenek, az önkormányzatiság végét jelenthetik. Beláthatatlan hatása lehet a helyi gazdaságra, hogyha a helyi gazdaságot támogató intézkedések ellehetetlenülnek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!