Sörre görcs


2016-12-09 21:28:21  | cikk: ha  | 


Sörre görcs főképe

A pápai diákközönség a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban az előző évadban láthatta Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter és Gáspár András fergeteges előadását, a Shakespeare Összes Rövidítve azaz S.Ö.R. bemutatóját. Most az új évadban egy újabb kivonatot láthattak a fiatalok az ifjúsági bérletben: a G.Ö.R.CS-öt, azaz a Görögök Összes Cselekedeteit.

A "Nem Komplett Shakespeare Művek", Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András 2000-ben újabb merész vállalkozásba kezdtek. Shakespeare után nem kevesebbet vállaltak magukra, mint azt, hogy a görög rege- és mondavilág, valamint (kisebb-nagyobb) tragédiák és vígjátékok világába kalauzolják a nézőket. Aztán felgördül a függöny és némi közjáték után kiderül, hogy nem a görögök viselt dolgai, hanem a világ legnépszerűbb könyve, a Biblia kerül a középpontba. Kálid Artúr elárulta, hogy eredetileg valóban a görögöket dolgozták fel, de aztán az egyiküknek sem tetszett igazán, és maradtak a Bibliánál.

Az előadás nevettetett, gondolkodtatott

A teremtéstörténettől indulva egészen János jelenéséig pereg előttünk a történet, természetesen humorral, helyzetkomikummal megbolondítva. Azt elmondták a színészek, hogy a G.Ö.R.CS. egy feszes ritmusú előadás, amiben nincs helye az improvizációnak. A Biblia érzékeny téma is lehet, ezt tudják, épp ezért figyeltek arra, hogy ne legyenek tiszteletlenek. Az előadás célja nem a kifigurázás volt, hanem hogy a fiatalokhoz viccesen, de támpontokat adva közelebb hozzák a történetet.

Kálid Artúr kedvenc jelenete a napkeleti bölcsek érkezése: mindig nagyon élvezi, amikor a közönségnek leesik, hogy ő a szerecsen király. Gáspár András Jób könyvénél szereti az elmaradhatatlan tapsot, Kálloy Molnár Péter pedig nem tudott választani, az egész darabot szereti. Mint mondta, a S.Ö.R 23 éve fut, 596 előadást tudnak már maguk mögött. A G.Ö.R.CS. 16 éves, 189 előadással.

Vajon ki Boldizsár?

Vala egykor három fiatalember, akik mondák: Legyen S.Ö.R. És láták, hogy jó. Akkor megteremték a G.Ö.R.CS.-öt és láták, hogy jó. Így aztán mondák: legyen folytatás. Legyen, mondá a közönség. S a három férfiú ígéretet teve, hogy addig nem lesz nyugovásuk, míg az el nem készül. Így legyen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!