Minden emberi lénynek egyenlő méltósága és joga van


2016-12-09 21:27:28  | cikk: Babos Petra  | 


Minden emberi lénynek egyenlő méltósága és joga van főképe
Az Emberi Jogok Világnapja kapcsán tartott pénteken délelőtt dr. Bányai Katalin és Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő rendhagyó, utcai fogadóórát a Kossuth utcán.
Kerecsényi Zoltán a program kapcsán elmondta, fontos az utca emberét pár mondat és egy emlékeztető kártya átnyújtásával emlékeztetni erre, mert emberi jogainkat gyakran természetesnek vesszük, ám a világon mindenhol találunk olyanokat, akiktől a mai napig több alapvető jogukat is megtagadják: pl. az otthonhoz, az oktatáshoz, az emberi méltósághoz, a szabad vallásgyakorláshoz, a politikai meggyőződés kifejezéséhez való jogot.
-Az emberi jogok eszméi életünk minden mozzanatára, még a magánszférára is kihatnak. A politikai életben a baloldal képviseli azt a gondolatot, mely szerint megfelelő anyagi javak és teljes foglalkoztatás nélkül hiányosak az emberi jogok. Az emberi jogi eszmék mély hatást gyakorolhatnak az emberek életére. Reményt adnak azoknak, akikkel igazságtalanul bánnak. Arra ösztönzik az embereket, hogy megpróbálják jobbá tenni a világot, hogy szabadság, béke és igazságosság legyen mindenki osztályrésze. Fontos megemlíteni, hogy 240 éve, 1776-ban jelent meg az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata, mely deklarálta az alapvető szabadságjogok biztosítását és az egyenlőség elvét. Fontos megemlékezni arról is, hogy Magyarországon idén múlt 70 éve, hogy a II. világháború után az 1946. évi I. törvény, a köztársasági törvény foglalkozott először igazán az emberi jogok védelmével. Egy hónappal ezelőtt a kelet-közép- európai országok csoportjából Magyarországot választották be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába. Bízzunk benne, hogy 2017 és 2019 között Magyarország aktív tagja lesz a tanácsnak – mondta Kerecsényi Zoltán.
Dr. Bányai Katalin önkormányzati képviselő Kerecsényi Zoltánhoz hasonlóan fontosnak, és ma is nagyon aktuálisnak, ítéli az emberi jogokról szóló megemlékezést.
-1948. december 10-én az ENSZ Közgyűlésén elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata I. cikkelye az alábbiak szerint fogalmazott: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek”. Bár ehhez a nyilatkozathoz a világ minden országa csatlakozott, a Nyilatkozat maga pedig a világ legtöbb nyelvére lefordított dokumentummá vált, az alapvető emberi jogok érvényesülése a világ országaiban, és sajnos Magyarországon sem valósul meg teljes mértékben. Innen származik aktualitása! A nyilatkozatban foglaltak nem valósulnak meg önmaguktól, automatikusan. Az államok vezető politikusaira hárul, hogy megteremtsék e jogok gyakorlásának törvényes kereteit és ellenőrizzék ezek gyakorlati megvalósulását. Figyelmeztetni kell arra a vezető politikusokat, hogy jogos az emberek tisztességes munkához, szegregációmentes oktatáshoz, elérhető és kielégítő egészségügyi ellátáshoz való igénye! Nemet kell mondani a kirekesztésen és egyenlőtlenségen alapuló gazdaságpolitikára, mert az ilyen gazdaság pusztít. Továbbá, tekintettel a változó társadalmi folyamatokra, a politikának nagyobb figyelmet kell fordítania a szegénység és az elesettség új formáira, közöttük az otthonukat elvesztő hajléktalanokra, a menekültekre, a gyakran magukra maradó idős emberekre, a drogfüggőkre. Amennyiben a politikusok a fentiek megoldására törekednének, teljesülne az általam idézett I. cikkelyben foglalt és elvárt „testvéri szellem”! Aki pedig jogsérelmet tapasztal, annak meg kell szólalnia és ennek orvoslását kell kérnie.
A sajtótájékoztató után a két képviselő emlékeztető kártyát osztott a sétálóutcán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!