Szerdahelyi Csongor a KÉSZ-nél


2016-12-09 21:25:04  | cikk: Babos Petra  | 


Szerdahelyi Csongor a KÉSZ-nél főképe
Szerdahelyi Csongor újságíró, a Ferences Sajtóközpont vezetője volt a vendége a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportjának. Az összejövetelnek a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.
Szerdahelyi Csongor 1980-ban diplomázott az ELTE-n történelem-néprajz szakán. 1982-ben újságírói diplomát szerzett a MÚOSZ újságíró iskolájában, majd 1980-tól 1991-ig az Új Ember belső munkatársaként, rovatvezetőjeként tevékenykedett. 1991–92 között Antall József miniszterelnök munkatársa, a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodájának főosztályvezetője volt, később diplomáciai tevékenységet folytatott, a Magyar Köztársaság Szentszék mellé rendelt nagykövetség és a Szuverén Máltai Lovagrend melletti nagykövetség tanácsosa volt. 1996–2004 között az Új Ember főmunkatársaként dolgozott, majd a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának vezetője, a katolikus.hu honlap főszerkesztője volt. Dolgozott még a Világposta, a Népek Missziója című missziós lap főszerkesztőjeként is. 2009-től a Pasaréti Ferences Alapítvány igazgatója és a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője. 2009-től a Ferences Sajtóközpont igazgatója, 2010-től a Lánchíd Rádió szerkesztője.
-Nyomtatott sajtóban kezdtem a pályafutásomat, amikor még mechanikus írógépen írtuk a cikkeket, s szaladtunk be vele a nyomdába, ahol korrektúráztuk. Manapság inkább rádióműsorokat készítek a Kossuth Rádióban, a Magyar Katolikus Rádióban és a Lánchíd Rádióban. Úgy érzem, hogy az egyetem elvégzése után olyat csinálhattam a mai napig, amit szeretek. Sosem éreztem a munkát nehéznek, mindig örömmel csináltam – mesélte, majd hozzáfűzte, a mai világban sokkal jobban kell ügyelni arra, hogy az ismeretterjesztésnek alaposabbnak kell lennie, s az emberek figyelmét sokkal jobban fel kell kelteni, vagyis pörgősebben kell fogalmazni.
Szerdahelyi Csongor a legfontosabbnak azt tartja, hogy a beszélgetőtársaiból kihozza azokat az érdekes, szép élményeket, amelyek csak az övék, és felismerje mindenki, hogy Krisztus képmására lettünk teremtve, s mindannyiunkban ugyanazon értékek megtalálhatóak.
A Ferences Sajtóközpont vezetője hangsúlyozta, Magyarország legnépesebb szerzetesrendje a ferences rend, amelynek 110 tagja van Magyarországon. Értékes munkát végeznek a ferencesek, gyönyörű templomuk van Pápán is. Mint mondta, a pápai temetőbe is kilátogatott, ahol a ferencesek nyugszanak.
Végül hozzátette, karácsonykor mindenki szívében megszülethet a kis Jézus, erre alkalom és felkészülés az adventi időszak. Ha el tudunk csendesedni, s rá tudunk csodálkozni arra a sok szépségre, ami körülvesz minket, akkor erőt merítünk, hogy a következő évben ez az érzés termékenyítő legyen mindennapjainkban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!