Adventi alkalom a Pápai Polgári Körben


2016-12-09 19:53:57  | cikk: ha  | 


Adventi alkalom a Pápai Polgári Körben főképe

Az advent harmadik hetében tartott összejövetelen Dancs Ferenc elnök köszöntötte a Pápai Polgári Kör megjelent tagjait. Tompa Melinda szép éneke és Kincses László tolmácsolásában előadott Wass Albert-gondolatok hangolták az érdeklődőket az alkalomra, melyen Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója osztotta meg adventi gondolatait a hallgatósággal.

Milyen érvényes üzenete lehet ma a karácsonynak? - ezt a kérdést járta körül az előadó. Köntös László elmondta, hogy a hívő keresztények számára ez az üzenet egyértelmű: Isten nélkül a világot nem lehet érteni, a karácsony arról szól, hogy megszületett Jézus, aki eljött, hogy megváltsa az embert. Az embernek olyan dolgokkal kell szembenézni, amelyekre még ma sincs kész válasz, például, hogy miért halunk meg, miért van a rossz a világban. Erre a kereszténység választ ad, de a mai ember nem foglalkozik ezekkel kérdésekkel.

Köntös László főjegyző, igazgató volt az adventi alkalom vendége

Az élet felgyorsult, az emberek hajszoltak, a mindennapi megélhetés terhe mellett gyakran nem jut idő sem ezekre a kérdésekre. Másrészt pedig a világszemlélet is olyan, hogy eltereli a figyelmet a fontos, a lét értelmét feszegető problémákról. Az embert elkábítják a technika vívmányai, a boldogságot egy jó mobiltelefon jelenti, pedig az nem segít a bajban és nem osztozik az örömben.

A karácsony a legnagyobb keresztény ünnep, és az az érdekes, hogy ezt mindenki így gondolja, legyen az templombajáró vagy onnan távolmaradó hívő, esetleg ateista - a karácsony kulturális folytonosságot biztosít. Van benne sok felszínesség, van benne sok felületesség, de azért mégis fontos, bensőséges és nagy hiányt szenvednénk, ha nem lenne, mondta Köntös László, aki mesélt egy személyes történetet is. Szenteste egy vidéki templomba ment el, a gyülekezet szép énekét hallva hirtelen felidéződött a gyerekkora: a karácsonyban kifejeződik egyfajta folytonosság, otthonosság, ez egy olyan ünnep, mely biztonságot, állandóságot jelent a változó világban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!