Grafikák a múltból - Kerpel Péter kiállítása


2016-12-08 22:57:07  | cikk: ha  | 


Grafikák a múltból - Kerpel Péter kiállítása főképe

Kerpel Péter városunk köztiszteletben álló művésztanára. A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában és Művészeti Szakgimnáziumában a képzőművészeti tagozatot és a munkaközösséget vezeti, tanít, a fiatal vöröskeresztesek vezetője, büszke családapa, s ha ideje engedi, alkot. Műveit időről időre megmutatja az érdeklődőknek, legutóbb a tapolcafői templomban volt kiállítása, most pedig a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében láthatók képei. A tárlatot kollégája, egykori diákja, Nikolausz Krisztián nyitotta meg. Ő kérte Kerpel Pétert, hogy válogasson fiatalkori grafikáiból is az alkalomra.

Szellemi időutazás a tárlat: Kerpel Péter '80-as évek közepén készített grafikái szürreális, groteszk felfogásban készültek, a tusrajzok reflexiók a szocializmus életérzésére, nem ritkán világvége-hangulatú víziók, mondta az alkotó, aki maga is nosztalgikusan nézte ezeket az alkotásokat, melyeket a szakma nagyon jól fogadott akkor is és most is. Később aztán a Kerpel-grafikák nyugodtabbá, békésebbé válnak, hisz az alkotó boldog, kiegyensúlyozott családapa, ez köszön vissza a képeken is.

Egy korai, aprólékosan kidolgozott grafika

A korai és későbbi grafikák mellett vannak rézkarcok is, ezek tanulmányokra épülő, klasszikus művek. Megjelennek a kiállításon a tanulmányrajzok, de az akvarellek is - ezek utóbbiak a legújabb alkotások, a nem könnyű technika alkalmazásával szép tájképeket vetít a látogató elé a művész. Kerpel Péter szereti az olajképeket is, ezek egy részét a Hubble-űrtávcső felvételei ihlették, de itt is van néhány korábbi, szimbolista festmény is. Belekóstolt már az iparművészeti tervező munkába is: gyönyörű csillárt álmodott meg a református templom számára, színes ólomüvegablakokat a református gyülekezeti ház dísztermébe, haranglábat az Alsóvárosi temetőbe - ezek a tervek is helyet kaptak a tárlatban, éppúgy, mint a Szentföldön készített fotók.

- Péter egy minden szép és különleges iránt érzékeny alkat, aki le sem tagadhatná természettudományos érdeklődését és ismereteit. Hiszen csak előbújt belőle a biológiatanár, amikor grafikáin láthatóan nagy élvezettel és szakmai műgonddal építette bele szürreális fantáziavilágába az alaposan tanulmányozott és naturalisztikusan megfogalmazott természeti formákat, jelenségeket. Groteszk virágok, különböző termések, képzeletet beindító formájú felhők, sárkánnyá változó ezeréves, göcsörtös fák, gyökerek, gombák, mementóvá dermedt madárcsontvázak népesítik be ezt a képi világot - mondta Nikolausz Krisztián, aki hozzátette, hogy Kerpel Péternél a szépség felmutatása a legújabb akvarellekben valósul meg. Ezek a közvetlen élmény nyomán készült tájképek már a derűt, a harmóniát, a nyugalmat közvetítik a néző felé.

Nikolausz Krisztián grafikus nyitotta meg a tárlatot

Kerpel Péter kiállításának nem titkolt célja az is, hogy diákjainak megmutassa, nem csak tanítani tud, de alkotni is. Fiatalkori művei, aprólékos, precíz grafikái vonalköltészeti alkotások - kidolgozottak, átgondoltak, formagazdagok: jó példák a grafika tanszakosoknak. Ecsetkezelése, színkeverése pedig a festészet tanszakosoknak ajánlott tanulmányozásra - egészen január 13-ig, hisz 2017-et is ezzel a tárlattal köszönti a színházépület kiállítótere.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!