Jól halad az ótemplom rekonstrukciója


2016-12-08 21:45:56  | cikk: ha  | 


Jól halad az ótemplom rekonstrukciója főképe

Szeptemberben kezdődött a református ótemplom felújítása. A szakemberek a feltárással, bontással kezdték a munkát, a legfontosabb feladat a héjazat cseréje volt, ezt még a rossz idő beállta előtt sikerült elvégezni. A gerendák jó állapotúak voltak, de a tetőlécek és a cserepek újak. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója elmondta, fontos momentum, hogy az ótemplomra már felkerült a kálvinista jelkép, a csillag.

Ezt a lépcsőt próbálják most használhatóvá tenni

Az épületegyüttes utcafronti részében, az egykori lelkészlakásban nagy most a felfordulás. Az emeleti termekben készül a padlófűtés, közben pedig a szakemberek Mezei László főépítész segítségével próbálják megoldani, hogy az eddig használaton kívüli, íves lépcső ismét betölthesse korábbi funkcióját.

Készülnek az épületegyüttest összekötő folyosók

Az ótemplom alsó szintjén már kész a szigetelés, elhelyezték a padlófűtés csöveit, betonoztak, lassan visszakerül a régi padlótégla burkolat. A vakolatot is sok helyütt le kellett verniük a szakembereknek, de kész már az újravakolás. A karzatot megerősítették, a lépcső helyén most létra van, hisz a régi feljáratot nem lehetett megmenteni, ebből új készül, viszont a padok, a szószék és a szószékkorona a restaurátornál vannak, az a munka is jól halad. A parókia és az ótemplom közt átjárót nyitottak, így a főbejárat mellett levő kávézó- és recepciós helyiségből tovább lehet majd menni a templom épületébe.

A korábbi raktárépület új tetőt kap

A templom mögött álló, korábban levéltári raktárként használt épület tetejét elbontották, új a födém és a tetőszerkezet is az lesz. A Fő utcát és a Csáky utcát összekötő udvart megnyitják majd, napközben ez szabad átjárást biztosít majd a gyalogosok számára. A tervek szerint a felújítás 2017 tavaszára készül el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!