Folytatódik a fakivágás a Külső-Várkertben


2016-12-07 23:02:15  | cikk: HuHa  | 


Folytatódik a fakivágás a Külső-Várkertben főképe
Csütörtöktől újra fát vágnak a Bakonyerdő Zrt. által megbízott szakemberek a Külső-Várkertben. A tavaszi munkálatok helyszínétől kissé távolabb, a tó melletti területen dolgoznak majd a fűrészek közel 1 hektáron. Mint azt Varga Lászlótól, az állami erdőgazdaság vezérigazgatójától megtudtuk, ezek a munkálatok folytatását jelentik a tavaszinak, melynek célja, hogy a Külső-Várkert erdős-bozótos területén parkerdőt alakítsanak ki.

-A munkát fakitermeléssel kezdjük a tó mellett. Olyan fákat vágunk ki, melyek nem egy parkba valók: invazív akácokat, szürkenyárfákat és juharokat. Ezek vékony, magról felverődött fácskák, hiszen közel 500 ilyet távolítunk el, s ezek összesen 43 bruttó köbméter faanyagot tesznek ki. A kivágott fákat aprítjuk és energetikai célú tüzelőanyag lesz belőlük.

A fakitermelés érdekessége az, hogy a motorfűrészek és egyéb gépek mellett egy kuriózumot is láthatnak a munkálatok iránt érdeklődők. A leendő parkerdő területéről ugyanis lovas közelítéssel hordják ki a fákat. Ez a munkafolyamat a tervek szerint szombaton zajlik majd mindenki által megtekinthető módon.

Varga László azt is elmondta, az év eleji parkerdő-kialakítási tevékenységet a szemét eltávolításával kezdték a teljes területről, mostanra azonban a munkával eddig nem érintett helyeket ismét hulladék borítja.
-Kérjük mindazokat, akik figyelemmel kísérték, hogy a Bakonyerdő Zrt. szakszerűen végzi-e tevékenységét, hogy az illegális szemétlerakásra is figyeljenek, és ha ilyet tapasztalnak, akkor figyelmeztessék a szemetelőket.

A vezérigazgató hozzátette, a kitermelés után, a terület takarítását követően a jövő héten már az új facsemeték ültetését is megkezdik. A tó mentén hársfasort alakítanak ki, és egy erdőszegélyt is telepítenek húsos somból, mindemellett pedig a tavasszal telepített és azóta elpusztult fákat is pótolják a Külső-Várkertben. A fatelepítésre iskolákat is megszólítják, hogy a gyerekek is részt vehessenek a csemeték ültetésében.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!