Egy elfeledett emlékházat kerestek fel a városbarátok


2016-12-07 19:12:04  | cikk: Babos Petra  | 


Egy elfeledett emlékházat kerestek fel a városbarátok főképe
Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet Kossuth Emlékprojektje keretében Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, önkormányzati képviselő és Zsuppán István nyugalmazott művésztanár tartott tájékoztatót a pápai Kígyó utcai „Freißberger-Somogyváry”-féle ház előtt.
Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet elhatározta, hogy időnként rávilágít kevésbé ismert, vagy kissé elfeledett emlékhelyekre, emlékjelekre. A tavaly ismertetett, szebb sorsra érdemes Korvin utcai bábsütők háza után ez az épület is ilyen, amely több figyelmet érdemelne, sürgető megújulást igényelne – mondta Kerecsényi Zoltán.
Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet legutóbbi, novemberi összejövetelén egy pápai kötődéssel bíró, neves irodalmárra, Somogyváry Gyulára emlékeztek a városbarátok, egyik regényének, A pirossapkás kislány című művének segítségével, amelynek pápai részletei figyelemre méltóak.
-Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nemcsak A pirossapkás kislány, de A hadtest hű marad című regény is pápai '48/49-es vonatkozásokkal bír - árulta el Kerecsényi Zoltán. Igazán kedves, szívet melengető mindkét regény lapjain olvasni például Bocsor és Tarczy professzorokról, Reguly „köntösművészről”, vagy Szladik postamesterről. Hiteles részletek, egykoron élő pápai személyek vannak a Somogyváry-féle regényekben. Szladik János pápai, ’48-as honvéd tűzmester, őrmester itt lakott, a szomszédos Barátok utcájában. Egykori lakóházát halála után Pápa városa örökölte; e ház jelenleg is szociális célokat szolgál, szociális otthonként funkcionál. Szladik jótéteményei elismeréseként, továbbá a szabadságharcban való részvételéért, halálának 10. évfordulóján a Kun utcát, amelyet 1886-1902 között Térj meg utcaként ismertek, Szladik János utcának nevezték el a pápaiak, s azóta is viseli nevét. Gyönyörű márvány síremléke a Kálvária temetőben kegyelettel ápolt a pápai katolikus iskolások által.  Tehát Somogyváry Gyula tisztában volt a pápai reformkori és ’48/49-es történésekkel, személyiségekkel, nem lehet véletlen tehát, hogy a szociálisan igencsak érzékeny, jótevő Szladiknak is emléket állított művében, annak, aki itt, ettől a pápai Kígyó utcai háztól - ősei házától - pár lépésnyire lakott – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán.  Ha az ember fellapozza Pigler Andor A pápai plébániatemplom és mennyezetképei című kötetét, akkor annak 68. oldalán, a pápai Nagytemplom építésénél alkalmazott mesteremberek, munkások névsorában találkozhat Freißberger Wilhelm (Vilmos) pápai asztalos nevével. Ő volt a neves író, Somogyváry Gyula „ük-ük-apja”. Ő lakott a parasztbarokk házban. Ez az épület egyidős a pápai Nagytemplommal. Szinte egyidejűleg húzták fel vele.
-Azt szeretnénk, ha ez a „Freißberger-Somogyváry”-féle ház - amely mint láthatjuk, igen leromlott állapotban van, s magántulajdon - megmenekülhetne valahogyan az enyészettől, hiszen a város szinte egyetlenegy "parasztbarokk" épülete. Azt szeretnénk, ha ezentúl mindenki tudná Pápán, hogy itt a magyar irodalom egy jelesének a felmenője élt, s nem merülne ez a feledés homályába, s esetleg egyszer ez emléktáblával-domborművel lenne megjelölve - hangzott el a tájékoztatón. Egy esetleges Somogyváry-emlékjel megformálására majdan örömmel vállalkozna Zsuppán István művésztanár – tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól.
Somogyváry Gyula író, újságíró, képviselő, náciellenes közéleti személyiség emlékezetének helye van Pápa irodalmi nagyjainak emlékei között. Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet a Kossuth Emlékprojekt keretében, a tavaszra, A pirossapkás kislány megjelenésének 75. évfordulójára egy Somogyváry-emlékfüzet és- emlékképeslap kiadását tervezi - árulta el Kerecsényi Zoltán.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!