Lelkigyakorlat öt évenként - Jövőre veled ugyanitt M. Varga Veronikával és Szabó Szilárddal


2016-12-06 23:08:43  | cikk: ha  | 


Lelkigyakorlat öt évenként - Jövőre veled ugyanitt M. Varga Veronikával és Szabó Szilárddal főképe

A pápaiaknak az S.K. Társulatot nem kell bemutatni. A hűséges közönség figyelemmel kísérte munkájukat a Pletykától kezdve a Black Comedyn át a Szentivánéji álomig. A Játék a kastélyban előadásra kibővült a csapat vendégművészekkel, a Négyen éjfélkor című darabban két pár szerepelt, Az Öt nő az esőben című bemutatóban pedig a társulat öt hölgytagja lépett színre. A legújabb előadás két szereplős, M. Varga Veronika és Szabó Szilárd jutalomjátéka: a Jövőre veled ugyanitt egy szerelmespár időn, téren, gondokon és örömökön átívelő megbonthatatlan kapcsolatát mutatja be.

Doris, a oaklandi mintaanya (M. Varga Veronika) és George, new yersey-i könyvelő mintaférj (Szabó Szilárd) egymás karjaiba és ágyába omlik egy tengerparti szállodában. Banális, egyéjszakás kaland, gondolhatnánk, de aztán elkezdődik egy szerelmi történet, mely mindent túlél és felülír. Elhatározzák, hogy évente egyszer, ugyanazon a napon találkoznak a szállóban. Jelenetről jelenetre nyomon követhető a szereplők változása, fejlődése. Nem egészen két óra alatt lepereg 25 év, a titkos légyottok nem egyszerű viszonyt mutatnak be, hanem két ember őszinte, igaz kapcsolatát.

Doris terhesen érkezik az egyik találkozóra - mindkét színész kedvence a jelenet

M. Varga Veronika és Szabó Szilárd remek páros. Ez már a Pletykában is nyilvánvaló volt a Gorman házaspárt látva, aztán a Szentivánéji álomban Komáromi Sándor rendező is mondta, hogy jók ketten együtt a színpadon. Amikor Vera és Szilárd úgy döntött, hogy megpróbálkoznak Bernard Slade darabjával, bár már az olvasópróbán eldőlt, hogy szeretnék színre vinni, sokáig titokban próbáltak. Nem akartak félmunkát végezni és kezdetben nem voltak biztosak magukban. Aztán ez szerencsére elmúlt, élvezték a munkát, megdolgoztak a sikerért.

Nagy kihívás volt Doris megformálása, mondta M. Varga Veronika, akihez legközelebb talán a kismama-karakter állt, abban a jelenetben érezte magát legjobban, ezzel Szilárd is így van, a férfi ott a legőszintébb, mondja. Doris első alkalommal lelkigyakorlatra érkezik, George éves könyvelést néz át - s tulajdonképp ez folytatódik: találkozóikon lelkigyakorlatot tartanak, mesélnek egymásnak, mindig elmondják házastársuk egy jó és egy rossz tettét, zárszámadást csinálnak magukról és családjukról, beszámolnak örömeikről és bánataikról.

A ritka, értékes találkozások befolyásolják mindkét szereplő életét

Hogy létezhet-e egy ilyen kapcsolat? Irracionális történet, mondja Szabó Szilárd, hisz nincs olyan ember, aki egy hasonló szituációt kezelni tudna, meg tudná állni, hogy évente csak egy alkalommal keresse a szerelmét, ugyanakkor rengeteg momentum van, mely ismerős lehet a mindennapi életből. M. Varga Vera szerint érdekes helyzeteket, kérdéseket villant fel a darab, például, hogy ezek a találkozások hogyan hatnak a családdal töltött hétköznapokra, s ki hogyan számol el a lelkiismeretével.

A darabot két alkalommal mutatták be a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színpadán, aki lemaradt, az a jövő év elején pótolhatja, hisz a tervek szerint a városi könyvtárban is lesz majd Jövőre veled ugyanitt-előadás.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!