Rendőrségi tanácsok a karácsonyi készülődés idejére


2016-12-06 19:13:08  | cikk:  | 


A szeretet ünnepére készülve kérjük, hogy vagyontárgyainak biztonságát is tartsa szem előtt és fogadja meg az alábbi tanácsainkat!

-Bevásárlások alkalmával iratait, pénztárcáját, mobiltelefonját, gépkocsija indítókulcsát és lakáskulcsát lehetőleg tartsa ruházatának belső zsebeiben! Tervezze meg még otthon, hogy szeretteinek milyen összegért kíván vásárolni, és csak a szükséges pénzt vigye magával!

-Bankkártyája használatakor legyen óvatos! Ne engedje, hogy illetéktelen személyek kifigyeljék a PIN kódját, és azt soha ne tartsa felírva a bankkártyája mellett!

-Bevásárlóközpontok kosarába, bevásárló kocsijába soha ne tegye táskáját, azt a vásárlás alatt is tartsa magánál!

-Óvakodjon a zsebtolvajoktól! Táskáját mindig zárja be és nagy tömegben, tömegközlekedési eszközön szorosan fogja magához.

-Ne vásároljon házalóktól! Az általuk kínált termékek eredete, minősége nem megbízható és garanciát, jótállást sem adnak a termékre.

-Amennyiben gépkocsit használ a vásárláshoz, abban látható helyen értéket, táskát, ruhadarabot, műszaki cikkeket ne hagyjon! Az áru csomagtartóba történő bepakolásakor a gépkocsi ajtóit tartsa zárva, mert az elkövetők ez idő alatt is kilophatják az autóban levő értékeket.

-Nagyobb mennyiségű készpénz felvételét nappalra időzítse, és lehetőleg legyen megbízható kísérete is! A pénz felvételekor ügyeljen arra, hogy idegen ne tartózkodjon az automata közelében!

-A bevásárlások alatt vagy egyéb okból rövid időre őrizetlenül hagyott lakásában hagyja bekapcsolva a rádiót, vagy a televíziót, azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki. Ha rendelkezik jelző- és riasztórendszerrel, azt még kis időre is kapcsolja be!

-Ne tartson nagyobb mennyiségű készpénzt otthonában. Értékeit őrizze elrejtett házi trezorban! Amennyiben hosszabb időre elutazik, kérje meg egy megbízható ismerősét arra, hogy naponta többször felügyelje lakását, amelynek alkalmával mozgassa a sötétítőket, este kapcsoljon fel egy lámpát, szellőztessen, ürítse a postaládát!

-Ha jogsértés áldozatává válik, rögtön értesítse a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon!
Békés, biztonságos készülődést és boldog ünnepeket kíván a Pápai Rendőrkapitányság!

Képek:

nincsenek képek