25 éve ismét Istent, hazát és a tudományt szolgálják


2016-12-05 12:20:12  | cikk: ha  | 


25 éve ismét Istent, hazát és a tudományt szolgálják főképe

25 éve, 1991-ben indult újra a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma. Az 1531-ben alapított iskola címerében látható eperfa sokat vihart megért, de mindig újrahajtott. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma ma már művészeti szakgimnázium is, hisz az újraindulás nem csupán azt jelentette, hogy követik az elődök példáját, hanem azt is, hogy az iskola helyet ad az értékteremtő oktatásnak, legyen szó természettudományos tárgyakról vagy művészetekről.

A 25 éves jubileumot az intézmény hálaadó istentisztelettel ünnepelte a pápai református templomban. Az alkalmon Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A Zsoltárok könyvéből (19,2;8;15) választott alapige kapcsán elmondta, hogy ez Isten kijelentéséről, közelségéről, jelenlétéről szól, arról, hogy hogyan szólítja meg az embereket. Kegyelmi állapot, hogy a világ ma is magán viseli a Teremtő keze nyomát, dicséri munkáját. - S meggyőződésünk, hogy egy egyházi iskolának épp az a küldetése, hogy az általános kijelentésben, a humán és a reál tudományokban megmutassa az alkotót, megmutassa a mennyei többletet. Ettől több egy egyházi iskola - mondta a püspök.

Köntös László főjegyző mutatta be az ünnep méltó kiadványát, a jubileumi évkönyvet

Az imádság, a csendes perc, a teológia és a gimnázium kórusának éneke után dr. Köntös László lelkészi főjegyző mutatta be a 25 éves évfordulóra megjelentetett jubileumi évkönyvet. Az igényes kivitelű, tartalmában is méltó kiadványt Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes és Varga-Umbrich Károly, az iskola tanára szerkesztette, állította össze. A kötetben olvashatók visszaemlékezések az újraindítás előzményeiről, körülményeiről, külön in memoriam fejezetet szántak a már elhunyt iskolavezetők emlékének, de olvashatók írások arról is, hogy milyennek látják a refis létet a tanárok. Szót kapnak az öregdiákok is, akik az elmúlt 25 évben érettségiztek a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában. Prédikációk, esszék tanulmányok, jelentős versenyeredmények az elmúlt két és fél évtizedből, a tanárok, a dolgozók és a negyegszázad során az iskolában végzett diákok névsora is ott van a kötetben. Közel nyolcvan szerzője van a kiadványnak, a sokszínű kötet mégis egységes, mert áthatja az, ami a Refit mindig is jellemezte: a hit és a tudás szeretete.

A hálaadó istentiszteleten Huszár Pál világi főjegyző is köszöntötte a jubiláló intézményt, mint mondta, ebben az értékvesztett, gyakran kilátástalan világban van vezérlő elv: Istennek, hazának, tudománynak. - Boldog vagyok, hogy ez az intézmény ennek szellemében cselekszik, az eredmények is ezt mutatják. Az iskola túlélt már néhány kényszerszünetet, túlélte az adászteveli száműzetést, túlélte a négy évtizedes elnémíttatást, s újra itt van, hogy szolgáljon Istennek, hazának, tudománynak - mondta Huszár Pál.

Budai Gabriella az újraindítás óta a gimnázium tanára

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató is köszöntötte a hálaadó istentisztelet résztvevőit. Mint mondta, az ősi iskola tanárai mindig igyekeztek és igyekeznek ma is neveléssel, oktatással, jó példával keresztény szellemiségben nevelni, formálni a rájuk bízott diákokat. Ehhez kell a családi háttér, a szülői támogatás is, melyet megkapnak a fiatalok. Az igazgatónő köszönetet mondott kollégáinak, akik ezt a munkát szorgalommal, kitartóan végzik. Gránásiné Bácsi Tünde az újraalapítók közül külön köszöntötte Bujáky Miklós egykori igazgatót és Czapáry Endréné egykori igazgatóhelyettest, valamint az újraindulás óta, 25 éve az iskolában dolgozó Schweighoffer Ernőnét, Budai Gabriella tanárnőket és Simon Magdolna iskolatitkárt is.
A hálaadó istentisztelet a köszöntők után a záróénekkel és a Himnusz hangjaival ért véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!