Gyertyafényes Advent a Kékfestő Múzeumban


2016-12-04 22:35:05  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Gyertyafényes Advent a Kékfestő Múzeumban főképe
A második adventi vasárnapon a Kékfestő Múzeum adott otthont a Gyertyafényes Advent programjainak. Kézműves foglalkozások, arcfestés és színpadi programok gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző szórakozást.
Nagy L. István, a múzeum igazgatója hírportálunknak elmondta, az elmúlt évben az adventi rendezvénysorozatuk során kiemelkedően magas látogatottsága volt a Mikulásváró programnak, ezért szerettek volna az idei évben is egy hasonló rendezvényt szervezni. A mostani program különlegességét az adja, hogy a városi adventi rendezvénysorozat részeként a csodavárás hangulata hatja át, ráadásul télvíz idején egy szabadtéri rendezvénynek mindig különleges atmoszférája van. A múzeum dolgozói és önkéntes segítői mindent megtettek annak érdekében, hogy vendégeik jól érezzék magukat, több mint húszan segédkeztek a programok zavartalan lebonyolításában, ráadásul Horváth Tibor tolnai kékfestőnek köszönhetően a múzeum boltjának új kínálata is megérkezett erre a napra, így minden adott volt egy sikeres program megrendezéséhez.
A foglalkoztató teremben már a rendezvény kezdetétől nagy volt az érdeklődés, nagyon sok gyermek ült asztalhoz, hogy elkészítse papír rénszarvasát, vagy hókirálynő, illetve szarvas fejdíszét. Ők ezt követően a fejdíszekhez illő arcfestést is kérhettek.

Az elkészült fejdíszekhez arcfestés is járt

Nagy sikere volt a rénszarvas-kereső családi nyomozásnak is, a csapatok lelkesen járták végig az öt állomást, amelyeken különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Az állomások sikeres teljesítéséhez nem ártott tisztában lenni azzal, hogy hány rénszarvasa van a Mikulásnak, hogy Rudolf hányadik közülük, jó volt, ha néhány Mikulás-éneket is ismertek a csapatok, de volt olyan feladat is, ahol tapintás alapján kellett ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat felismerni.
A múzeum udvarán kézműves kirakodóvásárban válogathattak az igényes dísztárgyakat kedvelők, a büfében pedig forró teát, forralt bort, zsíroskenyeret és sült gesztenyét fogyaszthattak a látogatók.
A színpadi programok sorát az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai nyitották, majd a Pápai Musical Stúdió hívott vidám, játékos éneklésre és táncra minden gyermeket. A Háromhatár Kulturális és Sport Egyesület ünnepi műsorát követően ismét a gyermekeké volt a főszerep. Az izgatott apróságok közösen énekeltek, s a dalok nyomán meg is érkezett a múzeum udvarára a Mikulás. A piros ruhás ajándékosztó a színpadon fogadta a kicsiket, s hatalmas puttonyból mindenkinek jutott szaloncukor. A bátrabbak énekelhettek és verset is mondhattak a Mikulásnak, aki az édesség kiosztását követően búcsút vett az izgatott gyerekektől, s folytatta útját, hogy december 6-ára mindenkihez eljuthasson.
A közönség szórakoztatását a Pápai Musical Stúdió folytatta, akik ezúttal közismert slágerekkel hívtak közös éneklésre mindenkit. A Kékfestő Múzeum adventi programjának utolsó fellépője a Vanyolai Asszonykórus volt, akik karácsonyváró dalcsokrot adtak elő.

A Fő téren a Református Gyülekezet tagjai énekeltek

Az adventi program zárását követően a Fő téren a Református Gyülekezet tagjai énekeltek karácsonyváró dalokat, majd dr. Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora osztotta meg adventi gondolatait a hallgatósággal. „- Úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött fiát adta, hogy ha valaki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” – idézte a Szentírást, majd hangsúlyozta, az Istentől az ember felé áradó szeretet maga a karácsony. Ha az ember ezt a szeretetet nem érti meg, akkor hiába beszélünk arról, hogy jó lenne szeretni a másik embert, hiába beszélünk arról, hogy milyen csodálatos dolog lenne, ha békesség lenne a Földön, ha az emberek egymással szemben jóakarattal lennének. Ha Istennek ez a szeretete nem jut közel hozzánk, akkor nem értettünk meg semmit az ünnepből, a karácsonyból, az adventből. Isten odaadta a világért egyszülött fiát, és jól tudjuk, hogy mit csinált vele a világ: csúfolta, megfeszítette, megölte. De volt, aki befogadta őt. Volt, aki leborult előtte, és azt mondta: „én Uram, én Istenem”. És ma is sokan vannak, akik azt mondják, hogy ha én ezt a szeretetet nem fogadom be, akkor nincs életem a Földön. Jézus nem azért jött, hogy kárhoztassa a világot, hanem, hogy megtartassék a világ általa. Ezért a legcsodálatosabb ünnep, amikor azt ünnepeljük, hogy milyen hatalmas Isten szeretete a jelenvaló világhoz.
Az ünnepi gondolatokat követően dr. Németh Tamás meggyújtotta a város adventi koszorújának második gyertyáját.
A Gyertyafényes advent rendezvénysorozata jövő vasárnap a Jókai Mór Városi Könyvtárban folytatódik. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját vasárnap este 19 órakor gyújtják meg a Fő téren.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!