273 palackozott bor a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyén


2010-04-16 19:08:19  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


273 palackozott bor a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyén főképe

Az Agrárexpo ünnepélyes megnyitóján a Nagy Arany minősítés és a Közönségdíj átadását követően a Sportcsarnok kis színpadán folytatódott a Veszprém Megyei Palackos Borok versenyének eredményhirdetése. Az országban az első jelentős rangot képviselő tavaszi borversenyre 273 borminta érkezett a bírálókhoz. A 13. alkalommal megrendezett verseny bírálati elnöki feladatait – mint eddig minden évben – ezúttal is dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Borakadémia elnöke látta el. A verseny eddigi történetében az ideire nevezték a legtöbb palackos bort, melyet hét bizottság értékelt. Az eredményhirdetésen dr. Májer József, a Badacsonyi Borászati és Szőlészeti Kutatóintézet igazgatója mondott szakmai értékelést a nevezett nedűkről. A 2009-es esztendő nagyon jó év volt a bortermelők számára és ez a versenyen is igazolódott, hiszen nagyon sok múlt évi bor kapott oklevelet a minősítésen – mondta el az igazgató és hozzátette - Az egy Nagy Arany minősítés kiosztása visszafogott versenyeredménynek számít, az arany minősítésű borok száma azonban a nemzetközi átlagnak megfelelő. Arany minősítést 41 borminta kapott, ezüst érmet 140 bornak adott a bíráló bizottság, 69 bormintát bronzéremmel jutalmaztak, 22 nevezett bor pedig elismerésben részesült. A versenyen résztvevő borok 80 százaléka fehér szőlőből készült, a többi pedig vörös és rozé bor volt. A bíráló bizottságok 39 fajta bort vizsgáltak a megmérettetés során, a borfajták 26 százaléka olaszrizling volt, ami a fajta nagy népszerűségét jelenti, sikerességét pedig az mutatja, hogy az arany minősítésű borok fele e fajtából került ki – értékelte a versenyt az igazgató.
Az arany minősítéssel jutalmazott borok termelőinek járó elismerést a gazdák dr. Kovács Zoltántól, Pápa város polgármesterétől és Ebele Ferenctől, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnökétől vehették át, az ezüst és bronz díjakat dr. Májer János adta át.  A 13. Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyén egyébként tizenkét somlói borosgazda illetve pincészet is sikerrel mérettette meg magát nedűivel, közülük a Tornai Pincészet szerepelt a legjobban, egy arany és két ezüst minősítést szerezve.

Kapcsolódó cikk:


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!