Többszáz éves eszköz a modern oktatásban


2016-12-02 19:29:24  | cikk: ha  | 


Többszáz éves eszköz a modern oktatásban főképe

A szorobán több mint 450 éves japán számolószerkezet, a hozzá kapcsolódó tapadó számolási kultúra jól alkalmazható napjaink matematikaoktatásában, például töbek közt a tizes számrendszer alapos, cselekvő módon való megismerésében, használatában. Dr. Vajda József, az Első Szorobán Egyesület elnöke rendszeresen tart továbbképzéseket feleségével, Vajdáné Bárdi Magdolnával a Kölcsönkért gyerekek elnevezésű projektjük keretében. Ennek lényege, hogy az érdeklődő iskolák egy csoportjában "kölcsönkérnek" néhány diákot és megismertetik a gyerekekkel a szorobán használatát.

A bemutató foglalkozást Vajdáné Bárdi Magdolna vezette

Ezt a lehetőséget használta ki a Szent István Római Katolikus Általános Iskola. Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató elmondta, hogy intézményükben nagyon fontosnak tartják a helyes alapozást matematikából is. A számfogalom kilakításában, a mértékváltásban is segíthet a szorobán, de a képességfejlesztésnek is kiemelt szerepe van. Nagyon fontos, hogy a gyermekek az életkoruknak megfelelő számkörben biztos számolási készséggel rendelkezzenek. Ehhez elengedhetetlen, hogy biztonságosan eligazodjanak a tízes számrendszerben. A tapasztalatok alapján szorobán megismerésével, rendszeres használatával mindez biztosítható, tehát az iskola pedagógusai úgy döntöttek, hogy megismerkednek az eszközzel.

A bemutató órára meghívták a pápai és a Pápa környéki kollégákat is, többen is elfogadták az invitálást, hisz az eszköz egyre ismertebb: az ország oktatási intézményeinek harmadában használják. A foglalkozás meggyőző volt, a katolikus iskola pedagógusai elvégzik a szükséges továbbképzéseket, az intézmény beszerzi az eszközöket és semmi nem állhat a tevékeny matematikai képességfejlesztés útjában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!