Virágzik a borászat és vele együtt a somlói borvidék (fotókkal frissítve)


2016-12-02 01:15:21  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Virágzik a borászat és vele együtt a somlói borvidék (fotókkal frissítve) főképe
A minőségi borászat újjáélesztésének kockázatos vállalkozásába belevágó emberek több mint két évtizedes erőfeszítéseinek eredménye, hogy egyre jobb minőségűek a magyar borok, egyre magasabb szintű a borkínálat, növekszik a borturizmus – így fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön délután a pápai Esterházy-kastélyban tartott borászati rendezvényen.

Somló – újratöltve címmel szervezett szakmai programot a Somlói Borrend és a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége a kastélyban, ahol Unger Tamás, a Somlói Borrend elnöke, nagymestere köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. Mint mondta, a mostani alkalom egy olyan, 2017 márciusáig tartó rendezvénysorozat nyitánya, amely a somlói bor népszerűsítését szolgálja. Hozzáfűzte, egyben a jövőre 25. évfordulóját ünneplő Somlói Borrend jubileumának első programja a jelenlegi rendezvény. Unger Tamás elárulta: szeretnék újraformálni a somlói bor hosszú idők alatt kialakult képét, miszerint ez a nedű túlságosan nehéz, testes, túlságosan savas és ásványos.
– A fejlesztéseknek és a képzett borászoknak köszönhetően a Somlói Borvidék borai, pezsgői, pálinkái sokkal színesebb, összetettebb képet mutatnak, egyúttal teljes mértékben megfelelnek a legmagasabb hazai és nemzetközi kihívásoknak, elvárásoknak. A borvidék maga pedig egy komplex turisztikai látványossággá, desztinációvá nőtte ki magát – hangsúlyozta a borrendi nagymester, akitől azt is megtudtuk, hogy a csütörtöki rendezvény a gazdasági kapcsolatépítést elősegítését is célul tűzte ki.

Kövér László köszöntőjében megjegyezte, a magyar borászat újbóli felemelkedése a rendszerváltozást követő időszak sajnálatosan kevés sikertörténeteinek az egyike. Megfogalmazása szerint a minőségi borászat újjáélesztésének kockázatos vállalkozásába belevágó emberek több mint két évtizedes erőfeszítéseinek eredménye, hogy egyre jobb minőségűek a magyar borok, egyre magasabb szintű a borkínálat, növekszik a borturizmus, továbbá csökken a borbehozatal és nő a borkivitel. A házelnök rámutatott, 2014-ben évi 85 millió palack magyar bort értékesítettek külföldön, tavaly pedig 90 milliót. Mennyiségben 5,2 százalékkal, míg értékében 9,2 százalékkal nőtt a borkivitel, így összességében elmondható, hogy a magyar borok átlagára, megbecsültsége növekedett külföldön. Kövér László hozzátette, hazánk borai rendre kiválóan szerepelnek a nagy presztízsű nemzetközi borversenyeken, például idén tavasszal a Tornai Pincészet 2013-as Grófi Juhfarkja a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Chellenge versenyen trófeadíjat kapott. Elmondható, hogy az évezredes magyar borkultúra ismét középpontba került.
– Manapság éppen Európában látszik leginkább, hogy a hagyományos értékekhez, értékrendhez való okos ragaszkodás egyáltalán nem magától értetődő. Legalábbis nem mindenütt, és nem minden szinten. A Somló talán legjellegzetesebb, emblematikus szőlője, a juhfark is kis híján annak lett áldozata, hogy annakidején a kommunista elvtársakban kevés volt a fogékonyság a nemzeti értékek iránt. 1970-ben betiltották a telepítését, 1980-ban pedig még a forgalmazását is leállították. Ám a szőlősgazdák nem hagyták annyiban a dolgot, így mára a juhfark és a somlai borok kezdik visszanyerni régi dicsőségüket, sőt, az európai hírnévtől a világhír felé menetelnek – húzta alá az Országgyűlés elnöke.
Szavai szerint az a bor tud ízlelőjéből komoly elismerést kiváltani, melynek összetéveszthetetlenül saját zamata, illata van, vagyis rendelkezik olyan kivételes, értékes vonással, amely a többi borból hiányzik. – Ugyanez igaz Magyarországra is. Akkor tudunk másokból tiszteletet kiváltani, akkor tudunk mások számára vonzóvá válni, ha másokéval összetéveszthetetlen értékrendünk van, és értékeinket féltve óvjuk, gondosan kezeljük. Akárcsak Somló folyékony kövét az itteni borászok – fogalmazott Kövér László.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, a Somló jövője olyan lesz, amilyenné mi magunk alakítjuk, és ebben mindenkinek megvan a maga szerepe. Hozzáfűzte, a somlói bor kezdi visszanyerni régi hírnevét, a magyar közösség jó hírét viszi külföldre, és habár a gazdaságnak természetes velejárója a konkurencia, amennyiben a borászat szereplői a lényeges kérdésekben összefognak, akkor a Somló ismét fényesen fog ragyogni.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára kiemelte: Magyarországnak borbarát kormánya van, ezt az elmúlt évek intézkedései is alátámasztják. Elmondta továbbá, hogy jövő áprilisban hatályba lépnek a jövedéki törvény változásai, köztük lesz a kisüzemi bortermelői kategória bevezetése, ami a borászatok 85 százalékát érinti. Emellett a pezsgőkészítéssel kapcsolatos jövedéki biztosíték szabályozása is egyszerűsödik. Nagy István meglátása alapján az elmúlt időszakban ugrásszerű fejlődés következett be a hazai borászatban, ami a kormányzati munka mellett a gazdálkodók, a borásztársadalom szakértelmének, szemléletváltásának, munkájának köszönhető.
Megjegyezte, fontos eredmény, hogy a borászok jogos érdekének és a fogyasztók védelmének érdekében sikerült csökkenteni az importborok mennyiségét, különösen a gyengébb minőségű borok behozatalát. 2015-ben a palackos borok importja kilenc, a tartályos boroké pedig 50 százalékkal esett vissza a szigorú hatásági kontrollnak és az ágazat összefogásának köszönhetően. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Bizottság döntött a 2019 és 2023 közötti újabb támogatási időszak megnyitásáról, amely által a magyar borágazat számára évi 29 millió eurós támogatás állhat rendelkezésre.

Az eseményen Nagy István mellett informatív szakmai előadást tartott Bogdán József, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége elnöke, valamint Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa. Többek között megtudhattuk, hogy a Nagy-Somlói Borvidék Magyarország 22 történelmi borvidéke közül a legkisebb, 553 hektáros méretével a magyar bortermőterület alig egy százalékát teszi ki. A mintegy 430 méter magas vulkanikus hegy körül decentralizált birtokszerkezet alakult ki, mintegy 1500-an gazdálkodnak itt. A borvidéken fehérborokat termelnek. A legnépszerűbb 150 hektárral az olaszrizling, majd 110 hektárral a juhfark következik, illetve jellemzőek még a furmint, a tramini és a hárslevelű fajták is.

A Somló – újratöltve című programot borkóstoló is színesítette.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!