Nyílt nap a teológián


2016-12-01 19:43:13  | cikk: Babos Petra  | 


Nyílt nap a teológián főképe
Nyílt napot tartott a Pápai Református Teológiai Akadémia, melynek során az érdeklődők bepillantást nyerhettek az intézményben folyó oktatási, nevelési munkába. A nyílt nap közös áhítattal kezdődött, majd a diákok tartottak előadást, beszámolót az intézményről, az oktatásról.
A Pápai Református Teológiai Akadémia a Magyarországi Református Egyház egyik felsőoktatási intézménye, a Pápai Református Kollégium tagintézménye. Történelmi örökségükből fakadóan elsősorban a Dunántúli Református Egyházkerület területén levő gyülekezetek legmagasabb szintű szellemi központjaként kívánnak működni, figyelembe véve a Kárpát-medence magyar reformátusságának közös lelki-szellemi örökségét is.
Az intézmény elsődleges feladatának tekinti a református teológusok, lelkipásztorok, katechéták képzését és továbbképzését, a teológiai tudományok művelését. Az úgynevezett bolognai rendszer szerint osztatlan képzésben, illetve alapképzésben folyik az akadémián az oktatás. Dr. Németh Tamás rektor érdeklődésünkre elmondta, a jövő tanévben is háromféle képzésre várják a hallgatókat.
-A református teológia egységes, osztatlan képzésre jelentkezhetnek mindazok, akik elhivatottságot éreznek a lelkipásztori szolgálatra, illetve felsőfokú teológiai ismereteket kívánnak szerezni. 10 félév során a diákok felsőfokú teológiai tudásra tehetnek szert. A lelkész szakirány 12 féléves képzésünkre olyan érettségizett nőket és férfiakat várunk, akik elhívatást éreznek a református lelkészi szolgálatra. A katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra jelentkezhetnek mindazok, akik közoktatási és gyülekezeti keretben református hittanoktatásban kívánnak szerepet vállalni, illetve alapszintű teológiai ismereteket kívánnak szerezni. Hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki alapképzésben vagy mesterképzésben, illetve korábbi főiskolai vagy egyetemi képzésben megszerzett pedagógus szakképzettséggel, továbbá református konfirmációval és református egyháztagsággal rendelkezik. A képzési idő a református teológia egységes, osztatlan képzés lelkész szakirányán 12 félév, teológus szakirányán 10 félév. Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szak esetében 6 félév, hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szakon 4 félév. Mivel a diploma megszerzésének feltétele egy középfokú nyelvvizsga, minden hallgatónknak négy féléven át ingyenes nyelvoktatást biztosítunk, angolból, németből és franciából, de ezek mellett minden teológia szakos diákunk kötelezően tanulja a görög, héber és latin nyelvet is. Az alkalmassági vizsga során nincs tételes tantárgyi vizsga, a bizottság a Szentírás tanítása és a református hitelvek iránti elkötelezettségről, a választott pálya iránti elhivatottságról és a református tradíciókba való beágyazottságának mértékéről igyekszik meggyőződni. Az alkalmassági vizsgán "megfelelt" vagy "nem felelt meg" minősítés adható – tudtuk meg a rektortól.
Az érdeklődők egyháztörténeti és bibliaiteológia órán is részt vehettek, valamint bemutatták a korszerűen kialakított kollégiumot, valamint a gazdagon felszerelt teológiai szakkönyvtárat is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!