Élet a Szedlmayer malomban


2016-11-30 20:00:24  | cikk: Babos Petra  | 


Élet a Szedlmayer malomban  főképe
2014-ben indította útjára a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár nagy népszerűségnek örvendő sorozatát, Pápai Családi Fotóalbumok címmel. Az első bemutatót Huszár János, Bél-Mátyás díjas helytörténész tartotta, a legutóbbit, a kilencediket pedig Körmendy Zsigmond.
Körmendy Zsigmond elmondta, nagyon jó kezdeményezésnek tartja a könyvtár ezen programját, hiszen itt mindenkinek lehetősége nyílik bemutatni a felmenőit az érdeklődőknek.
Mint mondta, 1943-ban költöztek Pápára Ungvárról, édesanyjával és testvérével. Nagymamájáékhoz, a Szedlmayer malomba mentek. 9 évesen már sokat segített a ház körül.
A Sávolyi malmot Sávoly puszta határában a Tapolca patak jobb partjára építették. Építésének ideje nem ismert, de több száz éves múltra tekint vissza. 1908-ig Gróf Eszterházy Sándor tulajdonában volt. A századfordulón a Sávoly malom már csak egy kerékkel működött. 1908-ban az akkori bérlő, Szedlmayer Dezső megvásárolta és korszerű Francis turbinát szereltetett. A malmot ettől kezdve Szedlmayer malomként is nevezték. Az egykori robusztus, tekintélyt tükröző malomépület napjainkban különböző rendezvények helyszínének ad otthont, szabadidőparkként és szálláshelyként üzemel.
-Nagyon szerettem ott lenni. Akkor még működött a nagykerék, majd később korszerű turbinákat szereltettek fel. Sokat fürödtünk a zúgó alatt, őriztük a teheneket és a lovakat. Jó volt ott lenni és dolgozni is. Amikor kaszálták a rétet, mentem gyűjteni, aratáskor is sokat segítettem, de ha most kimennék, mindent el tudnék mesélni, mi hol volt – mesélte az idős úr. A Szedlmayer malomból a Jókai utcára költöztek, s fiatal legényként már munkát vállalt, a kiskereskedelmi vállalatnál. Később aztán ő is kereskedő lett, dolgozott az ezermester üzletben és a barkácsboltban is.
Előadásában kiderült, a női labdarúgók szakosztály vezetője is volt.
Körmendy Zsigmond elmondta, Pápa sokat változott az évek alatt, de még mindig gyönyörű, nagyon tetszik a felújított Fő tér, örömmel mutatta meg a külföldi rokonainak.
A sok fotó digitalizálásában Szabó Rita könyvtáros, a rendezvénysorozat vezetője működött közre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!