Ősbemutató a győri fúvósok koncertjén


2016-11-30 19:51:59  | cikk: ha  | 


Ősbemutató a győri fúvósok koncertjén főképe

A Győr Symphonic Band volt a Győri Filharmonikus Zenekar pápai bérletének vendége a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében. A győri fúvós csapat 1998 szeptemberében a győri Széchenyi István Egyetem és a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola közös szervezésében alakult, Szabó Ferenc karnagy művészeti vezetésével. A csoport létszáma folyamatosan nő, mondta Szabó Ferenc, ez a repertoárnak is köszönhető, s annak is, hogy tehetséges muzsikusokból álló, jó közösséggé formálódott a ma már hetven fős zenekar.

A pápai koncerten eleve fúvószenekarra szánt kompozíciókat, valamint a könnyű- és a filmzene klasszikus melódiáiból készült átiratokat hallhatott a közönség. Így többek közt felcsendült Saucedo Full tilt című darabja, Hidas Frigyes Ünnepi zenéje, de a Star Wars, A szépség és a szörnyeteg és Nyomorultak ismert dallamait is játszották a győriek.

Nívós, szép koncerttel örvendeztették meg a győriek a pápai közönséget

A pápaiak szívének legkedvesebb azonban a koncert második dala volt. Horváth Adrián Solaris című műve most először csendült fel közönség előtt, és ez természetesen csak itt történhetett. Ezt a darabot Horváth Adrián nagy létszámú koncertfúvós zenekarra írta, így Pápa Város Fúvószenekara nem tudta volna megszólaltatni, de a győriek örömmel vállalták a feladatot. Szabó Ferenc karnagy elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra ez az ősbemutató, a próbák idején folyamatosan egyeztettek a zeneszerzővel, hogy minél tökéletesebben interpretálhassák a darabot.

Horváth Adrián azért adta a Solaris címet művének, mert egy hajnalba nyúló éjszakán, ahogyan kelt fel a nap, úgy írta meg az első tételt. A második, gyors tétel már az életigenlésé, a világ sokszínűségét mutatja meg a zenszerző a sokféle témával. Horváth Adrián számára nagy élmény volt meghallani a művet a Győr Symphonic Band előadásában, hisz remek zenészek mutatták be azt, amit megálmodott, mondta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!