A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumról a GYFGK-ban


2016-11-29 18:08:53  | cikk: Babos Petra  | 


A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumról a GYFGK-ban főképe
Dr. Hardi Titusz volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör novemberi összejövetelének. Az evangélikus látogatóközpontban összegyűlteket Polgárdi Sándor esperes köszöntötte, majd az igazgató beszélt életéről és az iskolában folyó oktató-nevelő munkáról, a mindennapokról.
Az előadásokra mindíg megtelik a látogatóközpont
1962-ben született Budapesten egy hatgyermekes családban. Az előadó mint mondta, nagyon szép gyermekkora volt, amire szívesen emlékezik vissza. Igazgatóként, jól látja, hogy fontos a családi háttér, s ő erős alapokat kapott. Budapesten érettségizett, és utána egyből Pannonhalmára jelentkezett, majd az ELTE-n végzett. Ezt követően visszakerült Pannonhalmára, ahol osztályfőnök lett, ami nagy kihívást jelentett számára. Három osztálya volt, majd igazgató lett, s azóta is ő vezeti a bencés gimnáziumot.
Dr. Hardi Titusz
-A Pannonhalmi Bencés Gimnázium az ország egyik elitiskolája. Fontosnak tartjuk megőrizni az ezerötszáz éves bencés rend, az ezeréves pannonhalmi monostor és a jelenlegi formájában hetven évvel ezelőtt épült és szerveződött iskola tradícióját. Ugyanakkor a folyamatos pedagógiai megújulásra is törekszünk. Célkitűzésünk az, hogy diákjaink a keresztény nevelés, a magas szintű oktatás és a sokoldalú szabadidős tevékenység során felkészüljenek a keresztény értelmiségi lét előtt álló feladatokra. Nem csupán a felsőbb tanulmányokhoz kívánjuk elvezetni őket, hanem ahhoz is, hogy teljes emberré váljanak, és otthonra találjanak a teremtett világban. Pannonhalma ezer éves falai között diákjaink megtalálhatják a számukra megfelelő kihívást a magas szintű oktatás, a személyes hit és elköteleződés, a közösség, a művészetek és a sport területein egyaránt. Az iskolában hatnapos tanítási hét van, tehát szombaton is van iskola. Havonta egyszer mehetnek haza a diákok, addig pedig együtt élünk, ünnepelünk, imádkozunk, tanulunk. Az intézmény gazdagsága is ebből fakad, hogy együtt élünk, közös az életünk. Sokan azt hiszik, hogy elzárt életet élünk, de hatalmas kilátásunk van a világra. Szeretnénk, ha diákjaink meglátnák Istennek ezt a széppé teremtett világát. Iskolánk küldetése, hogy a keresztény emberképből kiindulva a teljes személyt szólítsa meg. Ezért célunk, hogy diákjaink Pannonhalma ezer éves falai között megtalálják a számukra megfelelő kihívást a magas szintű oktatás, a személyes hit és elköteleződés, a közösség, a művészetek és a sport területein egyaránt. Ennek megfelelően a gimnázium és a diákotthon olyan egységet képez, amelyben szerzetesek, világi munkatársak és diákok együtt munkálkodnak azon, hogy a jövő nemzedék felnőtt keresztényként otthonra találjon a teremtett világban – mondta az igazgató.
-Jelenleg 340 taulónk van. Nagyon jó és elkötelezett diákok, akik motíváltak. A világ ahogyan megváltozott, az máshogyan hat rájuk is. Az internet világa erősen befolyásolja őket. Az ember a teremtés óta lényegében nem változott. Mindannyiunkat a saját képmására teremtett meg, s minden gyeremek ugyanazt a kihívást vonzza a maga egyediségével– tette hozzá.
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör adventi esték címmel november 30-án, december 1. és 2-án várja az érdeklődőket, a kör soron következő összejövetelét 2017. január végén tartja majd.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!