Korszerű állattartás Magyargencsen pályázati forrásból


2016-11-29 15:56:50  | cikk:  | 


Korszerű állattartás Magyargencsen pályázati forrásból  főképe
Korszerűbb infrastrukturális környezet a gazdálkodáshoz, költséghatékonyság növelése, versenyképesség javítása – e célok megvalósítására nyújtott be pályázatot 2009-ben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által finanszírozott Állattartó telepek korszerűsítése konstrukcióban a Magyargencsen élő és gazdálkodó fiatal mezőgazdász, Vida Gábor. A sikeres pályázat nyomán 12 723 133 Ft támogatást nyert el a megfogalmazott célok megvalósítására, a támogatási intenzitás 50 százalékos volt.

Ifj. Vida Gábor 2008-ban, tanulmányai befejezése után vette át édesapjától a családi vállalkozás vezetését, s indult a fiatal gazdák támogatására kiírt pályázaton. Mezőgazdasági vállalkozásának fő tevékenységi köre az állattartás: sertés és szarvasmarhatartással foglalkozik. Hízómarhát legeltetés nélküli technológiával, kifutóval rendelkező istállóban tart, az állomány átlaglétszáma a pályázat benyújtásakor évi 30-35 egyed volt. A sertéstenyésztési üzletágban 25 tenyészkocával, 1 tenyészkannal dolgozik, a gazdaság kapacitása évi 400 hízó kibocsájtás. Mindezek mellett 85 hektáron végez növénytermesztést, mellyel biztosítja az állattartáshoz szükséges takarmány mennyiséget.
Az elnyert támogatás lehetővé tette egy modern, új istálló építésére

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program és a Darányi Ignác Terv keretében kiírt pályázaton elnyert forrásból (a pályázati döntés 2011-ben történt) a Magyargencsen található gazdaság korszerűsítését valósította meg. Trágyatárolót épített, kifutótérrel ellátott új istállót emelt, a meglévő sertésistállót fiaztató kutricával, fagymentes itatóval és hízó önetetővel korszerűsítette. A projekt keretében bővítette alkalmazotti létszámát is, ma már két fő alkalmazottal dolgozik.
Az istállóhoz tartozó kifutó az állatjóléti körülményeket is javította

Vállalkozásfejlesztésre irányuló projektjének eredményeként a plusz férőhelyek lehetővé tették a szarvasmarha állomány jelentős növelését, így jelenleg 50-60 állatot nevel. Gazdaságában javultak az állatjóléti körülmények, korszerűbb infrastruktúra áll rendelkezésre, nőtt a vállalkozás versenyképessége, jobb költséghatékonysággal dolgozik és mindez bevétel-növekedéssel is jár.
A fiaztató kutrica a korszerű állattartásért

Vida Gábor a pályázatban vállalt tájékoztatási feladatoknak megfelelően üzleti levélben tájékoztatta partnereit a fejlesztésről, az elkészült beruházás bemutatására pedig 2013. október 17-én nyílt napot szervezett a gazdaságban.

Ugyancsak a pályázatban vállaltaknak megfelelően erősítette társadalmi szerepvállalását településén. A fiatal gazda 2009 óta aktív tagja a magyargencsi polgárőr szervezetnek, a téli időszakban térítésmentesen vállal gépi hóeltakarítási munkákat a faluban és község rendezvényeinek lebonyolításában szállítójármű biztosításával segíti az önkormányzat munkáját.

(x)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!