Koltai, a hipochonder


2016-11-28 20:46:27  | cikk: ha  | 


Koltai, a hipochonder főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vajda bérletének második előadása Moliére Képzelt beteg című vígjátéka volt, a címszerepben Koltai Róberttel. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház tavaly mutatta be ezt a darabot, azóta tájolnak vele, s most Pápára is eljutott a társulat.

Moliére az egyik legnagyobb kritikusa volt korának, kíméletlenül leleplezte a nemesek, az urak életének visszásságait, nevetségessé téve őket. Harminchat vígjátékot írt, 1673. február 17-én a Képzelt beteg című darabot játszotta társaival. Nagy fájdalmai voltak az egész előadás alatt, de végigcsinálta, hogy meglegyen a bevétele a társaságnak. A függöny legördült, ő összeesett, és rövid szenvedés után már nem tért magához, a nem képzelt beteget elragadta a halál.

Toinette (Bozó Andrea) segíti a szerelmeseket

A vígjátékban saját betegségtudatába lassan belebetegedő, orvosimádó Argan és a vele folyton perlekedő szolgáló, talpraesett Toinette a darab fő pilléreiként vezették a darab fonalát. A jómódú Argan életét kitölti, hogy újabb és újabb betegségeket fedez fel magán, s ezeket költséget, időt és családját sem kímélve kúráltatja is. A zsarnok és önző családfő a lányát Kolikaczius doktor kissé együgyű fiához, Tamáshoz szeretné adni, hisz jó az orvos a háznál....Angyalka szerelmes, persze nem a kiszemelt jelöltbe, szerencséje, hogy Toinette az ő pártján áll. Aztán persze nem hiányzik a számító feleség, a körmönfont közjegyző, a földhözragadt testvér, s a patikusok sem.

A számító fiatal feleség (Pünkösdi Mónika) és Argan (Koltai Róbert)

Koltai Róbert elmondta, hogy Moliére a világ egyik legkiemelkedőbb komédiaírója, színházteremtő géniusza volt, hisz nem csupán a saját korában hatott műveivel, ma is köztünk élnek az általa megrajzolt jellemek. A színművésznek ez volt az első szerepe a Zenthe Ferenc Színházban, de nagyon szereti a társulatot. Sokfele játszik most, és a Képzelt betegben viszonylag ritkán, havonta legfeljebb egyszer lép színre, ezért a szöveget mindig fel kell frissítenie - de az improvizáció is belefér. Ezt már Bozó Andrea, Toinette megformálója mondta: gyakran őt is meglepi Koltai Róbert, alig tudja visszafojtani a nevetést egy-egy váratlan poén, gesztus, mimika után.

A zsarnok apa együgyű férjjelöltje (Gyuriska János) és Angyalka (K. Müller Zsófia)

Bozó Andrea nagyon szereti a cserfes, talpraesett szolgálólány szerepét, amivel azonosulni is tud. Szerinte a jó szeretet nem feltétlenül pátyolgat, hanem időnként igenis őszintén, és akár némi furfangot is bevetve kell beszélni a hozzánk közel álló emberekkel, segíteni kell nekik, s akár erővel is felnyitni a szemüket. S ha ez Argannál beválik, akkor talán az életben is, hisz Moliére örök, minden kor megtalálja benne a saját képmását.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!