A jövőt veszélyeztető folyamatok zajlanak - MSZP-s sajtótájékoztató


2016-11-28 20:27:17  | cikk: pi-pa  | 


A jövőt veszélyeztető folyamatok zajlanak - MSZP-s sajtótájékoztató főképe
Az elmúlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen elhangzottakkal kapcsolatban mondta el véleményét ma délelőtti sajtótájékoztatóján Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke.
Az Egyesített Szociális Intézmény beszámolójával kapcsolatban úgy fogalmazott, az intézmény munkatársai rendkívül dicséretes és sokoldalú tevékenységet végeznek. Ugyanakkor úgy látja, hogy az előző években kezdődő negatív folyamatok mára elérték a kritikus tömeget, s ha nem történik változás, akkor hosszútávon az intézmény működése kerülhet veszélybe. Grőber Attila a beszámolóból idézve felhívta a figyelmet arra, hogy kritikusan magas a pályát elhagyók száma, az utóbbi években már erkölcsi megbecsülést sem kaptak a szociális szakemberek. 2013/14-ben 31 dolgozó, 2015/16-ban pedig 39 fő mondott fel. A szociális területen dolgozók anyagi elismerése évek óta várat magára, az utánpótlás nem megfelelő, októberben pedig már túlórát kellett fizetni az ESZI-ben, mert nem volt elég dolgozó a részlegeken, s ezek a mindennapos problémák veszélyeztetik a biztonságos ellátást. Grőber Attila az idézettekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, a helyzet súlyos és komoly, és legalábbis egy segélykiáltást meg kell, hogy érjen.
Ezt követően elmondta, hasonlóan komoly a helyzet az Alapellátási Intézet esetében is. Felnőtt háziorvosok, gyermekorvosok, védőnők megfeszített munkáját látjuk. Szinte erejükön felül teljesítenek azért, hogy biztosítsák az ellátásunkat. A csütörtöki ülésre készült beszámolóból és annak kiegészítéséből vett idézet szerint hat gyermekorvosi körzetből kettő betöltetlen a városban, a hat fogorvosi körzetből az orvoshiány miatt kettő magánszolgáltatókhoz került kiadásra, az iskolaorvosi szolgálat ellátása nagy kihívás elé állítja az Alapellátási Intézetet, az iskolaorvosi állás betöltése is reménytelennek látszik. A közalkalmazotti bértábla bérei alacsonyak, mondhatni megalázóak, a praxisok eladhatatlansága érzékelhető. A védőnői béremelés visszásra sikerült, bérfeszültség alakult ki a területi és iskolai védőnők között.

Grőber Attila a szociális ellátás és az egészségügy problémáiról is beszélt
 
„- Ez a valóság Pápán és Magyarországon, miközben harsog a propaganda, hogy minden majdnem rendben van és egyébként a reformok működnek.” – mondta Grőber Attila. Mint mondta, a testületi ülésen az hangzott el, hogy ezek a gondok nem csak helyiek, és „nem rajtunk múlik a dolog”. A képviselő szerint azonban eljött az ideje annak, hogy a különböző politikai közösségekhez tartozók lojalitásuktól függetlenül felhívják a figyelmet arra, hogy ez a helyzet tovább nem tartható. Az a helyzet, hogy orvosok, védőnők, szociális szakemberek elhagyják a pályájukat, a jövőt veszélyezteti. A folyamat most még megállítható, de nincs idő várni. Az egészségügy és a szociális ellátás sokkal fontosabb mindenféle politikai törekvésénél.
A sajtótájékoztató végén Grőber Attila a város költségvetéséről szólt. Mint mondta, egy hónap telt el azóta, hogy jelezte, a költségvetésben súlyos hiányokat érez, és 16 nap telt el azóta, hogy mindenkinek, aki anonim módon szidta és gyalázta, lehetőséget adott arra, hogy nyilvános vitára álljanak ki a költségvetési adatokkal kapcsolatban. Ilyen megkeresés a mai napig nem érkezett. „- A helyzet azóta nem javult. Számításaim szerint … november 23-án … a tervezetthez képest 358 millióval kevesebb a bevétel.” Ehhez kapcsolódva elmondta, a helyi iparűzési adó befizetésére december 20-ig még van idő, így ez a szám javulhat, de az építményadó, telekadó és kommunális adó esetében lényeges javulás nem várható. Ezért Grőber Attila úgy gondolja, hogy helytálló az a megállapítása, mely szerint lyuk tátong a költségvetésben. Ezt a megállapítását véleménye szerint az is alátámasztja, hogy a jövő évben a korábban megszokottnál korábban, már január 2-án igénybe veheti a város a folyószámlahitelt. A költségvetéssel kapcsolatban a decemberi képviselő-testületi ülésen már pontosabb adatok állnak rendelkezésre, s előre láthatóan azok már a végleges számok lesznek, Akkor lehet majd megmondani, hogy a költségvetés bevételi oldala túltervezett volt-e. – mondta végül Grőber Attila.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!