Emléktáblát avattak a Bázisreptéren


2016-11-28 16:10:44  | cikk: Babos Petra  | fotó: Gyeginszky Andor  | 


Emléktáblát avattak a Bázisreptéren főképe
A szovjet hadsereg 1956-ban Magyarországon folytatott hadműveletei során hősi halált halt magyar katona, Haefner Erik hadnagy emlékére állíttatott emléktáblát a Honvédelmi Minisztérium és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az avató ünnepségen részt vett Schmidt Zoltán dandártábornok, dr. Áldozó Tamás polgármester, Csillag István katasztrófavédelmi alezredes és Horváth Sándor tűzoltó őrnagy.  
 Az ünnepélyen Gangler László ezredes mondott emlékbeszédet.
Hatvan esztendővel később emléktáblát avattak a hadnagy, illetve mindazok emlékére, akik a szovjet megtorlás során veszítették életüket
- Haefner Erik hadnagy, 1956. november 4-én, 23 éves korában, szovjet fegyverhasználat következtében veszítette életét. A tragikusan korán elhunyt fiatal katonatisztről Haefner Erik hadnagyról, sajnálatos módon nagyon kevés információ maradt fenn. Budapesten született 1933.október 24.-én, meghalt 1956.november 4.-én Veszprémben, a támadó szovjet csapatok elleni harcban. A halál oka haslövés. 11 évvel a II. világháború mérhetetlen veszteségei után az ország ráeszmélt arra, hogy nem akar diktatúrát, nem akarja idegen politikai hatalom parancsát hallani szülőföldjén. Egyre élesebben körvonalazódott, és a forradalmi lelkesedésre kijózanítóan hatott, hogy egyedül hagyták Magyarországot elkeseredett küzdelmében, mialatt szovjet tankok taposták hazánk földjét. A Forradalmi Ifjúság 1956. november 6.-án közzétett felhívása érzékelteti talán a legpontosabban azt a reménytelen helyzetet, ami a forradalom utáni napokban a teljes elszigeteltség felismeréshez vezetett. Egy 23 éves fiatalember, akinek a szabadság iránti vágya, a szebb jövőbe vetett hite vezetett korai halálához. Idegen katona lőtte le a forradalomban résztvevő tisztet a saját hazája földjén. A Magyar Néphadsereg hadnagyaként szolgált Pápán, ennek a laktanyának falai között, ahol most, majdnem pontosan halálának 60. évfordulója után méltóképpen megemlékezhetünk róla, és mindazokról, akik katonaként is a nép mellé mertek állni, akik vállalták a megtorlást, börtönt, kirekesztést, akár halált is. Haefner Erik hadnagy egyike annak a 2700 főnek, akik 1956 áldozatai voltak. Ez a repülőtér közel 100 éves történelmet mondhat magáénak, 1936-tól kezdve a tevékenyen járult hozzá országunk védelméhez. Azt gondolom, hogy ez az emléktábla nem is kerülhetne nemesebb környezetbe, mint elesett bajtársaink tiszteletére állított emlékmű közelébe. Évtizedek kellettek ahhoz, hogy 56 tanúságait levonjuk, hogy halottainkat meggyászoljuk. Haefner Erik hadnagy márványtáblájával tisztelgünk mindazon katonabajtársaink előtt, akik életüket adták hazánk védelméért – mondta Gangler László.
Az emléktáblát Szabó Ferenc főhadnagy, evangélikus tábori lelkész áldotta meg, majd Schmidt Zoltán dandártábornok és Gangler László leplezték le. Az avatóünnepségen résztvevők egy szál virággal rótták le kegyeletüket Haefner Erik emléke előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!