Kigyúltak az ünnepre hangoló fények a városban - Ég az első gyertya az adventi koszorún


2016-11-28 08:48:17  | cikk: Babos Petra  | 


Kigyúltak az ünnepre hangoló fények a városban - Ég az első gyertya az adventi koszorún főképe
Vasárnap délután bekapcsolták a Kossuth utcai fényfüzéreket, ünnepi fénybe borult a város karácsonyfája és a kandeláberek a Fő téren, megkezdődött a Gyertyafényes Advent négy hétvégén át tartó programsorozata. Az idei évben a szervezők rendhagyó módon valósítják meg a rendezvényt, hiszen minden hétvégén más és más helyszínre várják az ünnepre hangolódás jegyében az érdeklődőket.  Advent első vasárnapján az Esterházy-kastélyba várták a családokat, ahol számos programlehetőséget kínáltak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Ünnepi díszbe öltözött a Fő tér is
A kastély kézműves foglalkoztatója szinte pillanatok alatt megtelt az ügyeskezű gyerekekkel és szüleikkel, akik karácsonyfadíszt, csoki tartó hóbabát és asztaldíszt készíthettek. Rendkívül nagy népszerűségnek örvendett a karácsonyi linzersütés is, a gyerekek örömmel gyúrták és töltötték a tésztát, majd izgatottan figyelték, ahogy sül, s végül jóízűen majszolták el a finomságot.
Horváthné Bátor Mária, a kézműves foglalkozás vezetője elmondta, öröm számukra, hogy sokan ellátogattak a délután során a kastélyba. Mint mondta, minden játszóházi programjukon más és más dekorációkat készíthetnek, sosem csinálják ugyanazt, amit nagyon élveznek a gyerekek. A feladatoknál ügyelnek arra, hogy olyan tárgyat készítsenek, amit egyedül is meg tudnak csinálni, hiszen fontos, hogy sikerélményük legyen az alkotóknak. Törekszenek tehát arra, hogy mutatós legyen és könnyen elkészíthető.
Népszerű a karácsonyi linzersütés
Németh Evelin szüleivel látogatott el az Esterházy-kastélyba, ahol a linzersütés mellett asztali dekorációt is készítettek, amivel a nagymamát szeretnék meglepni karácsonyra. A kislány nagyon szeret kézműveskedni, ezért szinte minden alkotóházban részt vesznek, ahol csak tudnak. Evelin elmondta, a lakásukat már feldíszítették adventre, ami szép lett, de tetszik neki a Fő tér is, hiszen ilyet korábban még nem látott.
Sok család és baráti társaság részt vett a kastélyos játékban, ahol különböző helyszíneken – többek között a marionett színházban, a keleti toronyban, a Nemcsics-kiállításon és az új terepasztalnál - kapott információk alapján kell egy feladatlapot kitölteni. Ernszt Márta ennek kapcsán elmondta, az újságban olvasott az adventi programról, ezért az egész családdal együtt felkerekedtek, s ellátogattak a kastélyba, ahol nagyon jól érezték magukat.
-Festményeket nézegettünk, marionett bábukat próbáltunk ki, s közben olyan helyeken is jártunk, ahol eddig nem. A kérdések nem voltak nehezek, de azért figyelmesen körbe kellett járni a kastélyt. Férjemmel, nagylányommal és kisfiammal vettünk részt a játékban, melyből mindenki kivette a részét, reméljük, nyerünk is. Mi korábban nem jártuk be a kastélyt, ezért most barokk ruhába is felöltöztünk – mesélte az anyuka.
A Tókerti óvodások üünepre hangoló műsora
 A szervezők a legkisebb korosztályra is gondoltak, ők a kastély papírral borított falait színezhették kedvük szerint.
Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvény kapcsán elmondta, sikeres programot tudhatnak maguk mögött, hiszen a kézműves programokra nagy volt az érdeklődés, minden linzert kisütöttek, amit szerettek volna, s a visszatérő vendégek mellett, sok új érdeklődő is ellátogatott a kastélyba advent első vasárnapján.

S míg a gyermekek és szüleik a kastélyban alkottak, a kastélyudvaron felállított színpadon a tókerti óvodások és a nyugdíjas egyesület adtak műsort, aztán a Tapolcafői Forrás Népdalkör lépett színpadra, majd Horváthné Hollenczer Anita énekelt ünnepi dalokat.  
A kastélyudvart finom kürtőskalács és forraltbor illata lengte be a hűvös délutánon, de a forró tea és forró csoki is népszerű volt.
dr. Mail József szentelte fel a betlehemet
A város betlehemét és adventi koszorúját koraeste szentelte fel dr. Mail József apát, plébános. A gyertyagyújtáson a Szent István Római Katolikus Nagytemplom Kórusa dalolt és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai idézték fel a karácsonyvárás időszakának jelentését,
Dr. Mail József köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, hogy a betlehemet évről évre felállítják, ami jelképezi Jézus Krisztus születését. Mint mondta, előbb állítottunk betlehemet, mint adventi koszorút. Betlehemet a 13. században már állítottak, Assisi Szent Ferenc készítette élő emberekkel.
-Áldd meg Urunk ezt a betlehemet és a jászolt, mely a keresztény nép örömét szolgálja. A megtestesülésnek ez a jele segítse megtartani a szülők és a felnőttek hitét a gyermekekben, növelje a reményt és mindnyájunkban erősítse a szeretetet – e szavakkal áldotta meg a betlehemet majd az adventi koszorút, melynek első gyertyáját a városlakók népes tömege előtt gyújtotta meg.
Advent második vasárnapján, december 4-én a Kékfestő Múzeumba várják az érdeklődőket, majd 19 órakor a Fő téren gyújtják meg a koszorú második gyertyáját.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!