Szalagavató ünnepély a Refiben


2016-11-28 08:08:18  | cikk: Babos Petra  | fotó: Fekete Pál Péter, BP  | 


Szalagavató ünnepély a Refiben főképe
A hagyományokhoz hűen idén is a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának végzőseire került fel elsőként a városban a diákévek végének közeledtét jelző piros-kék szalag. A református templomban rendezett szalagtűző ünnepélyre zsúfolásig telt a templom rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, hogy együtt ünnepeljék ezt a szép iskolai eseményt. A végzős osztályok színvonalas műsorát követően Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntötte az ünneplő közösséget.
-Amikor a szalagavató ünnepre az iskolánk hagyományos ünnepére készülődtünk, pár évvel ezelőtti kép jutott eszembe. A szecskaavatótok, kedves diákjaink, a tornateremben. Ezen az alkalmon a bejövő 7. és 9. osztályos diákok tréfás feladatokat kapnak a végzősöktől és a végén ünnepélyesen refis diákká fogadják őket. A bevonuláson minden osztály jelmezbe bújik. Az egyik közületek százegy kiskutyának öltözött, tarka-barka kiskutyák jelmezébe osztályfőnökük vezetésével. Viccesen vittétek magatokkal a Szabadon tenyészik/tenyésztik (?) feliratú táblát. Az elmúlt évek alatt remélem, megtanultátok, megtapasztaltátok, megéreztétek, mit is jelent iskolánk ősi jelmondata: Szabadon tenyészik. Az adászteveli száműzetés évei alatt egy eperfa alatt folyt az oktatás, akkoriból származik e jelmondatunk – mondta az igazgató, majd hangsúlyozta, a biológia tagozatos osztályokban megismerkedhettek a szabadon tenyésző növényekkel és állatokkal, annak tulajdonságait és ismérveit elemezve. Táncosaik, miután elsajátítják a különböző tájegységek - népek táncait, különböző tánctípusokat már ügyesen tudnak „szabadon tenyészve” improvizálni is. A korábban megtanult lépéseket szabadon tudják alkalmazni, ezzel elkápráztatva a nézőket és megvalósítva önmagukat. A képzőművészetis diákok miután megtanulják a különböző technikákat mestereiktől, megtalálhatják azt a formát, mellyel legjobban tudják kifejezni, megvalósítani önmagukat. Akik ebből az iskolából kikerülnek, azok képesek önállóan fejlődni, önállóak, nem igénylik az állandó gondoskodást – mondta az igazgatónő, aki azt kívánta minden végzősnek, hogy minél több szeretetben, megértésben legyen részük, s hogy a tudás legyen legfőbb segítőjük az életben, büszkén és szeretettel gondoljanak vissza alma materükre, tanáraikra.
A jeles alkalmat szimbolizáló szalagot az osztályfőnökök, Veress Zsuzsanna, Nagyné Steinbach Zita, Kernyáné Návai Anita és Budai Gabriella tűzte fel a 100 maturandusra.
A szalagavató a Városi Sportcsarnokban folytatódott, ahol először minden osztály zenés-képes összeállításban idézte fel az intézményben eltöltött legemlékezetesebb pillanatokat. A bálozókat az igazgató, Gránásiné Bácsi Tünde és a bál fővédnöke, - akinek gyermeke végzős – dr. Somogyi Alfréd esperes köszöntötte. Ezt követte a bál, melyen a végzősök először palotást táncoltak, ezt követően a művészeti tagozatosok magas színvonalú, tematikus összeállítása következett. Az est bécsi keringővel, a Radetzky-formációval és a Gyertyafény-keringővel folytatódott, majd a hagyományokhoz hűen a diákok édesapjukat és édesanyjukat, valamint tanáraikat kérték fel egy-egy közös táncra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!