A zene és a hely, ami összeköt - 80 éves a Bartók Béla Zeneiskola


2016-11-27 11:30:22  | cikk: ha  | 


A zene és a hely, ami összeköt - 80 éves a Bartók Béla Zeneiskola főképe

80 éve, 1936-ban nyitotta meg kapuit a pápai zeneiskola, ahol az eltelt évtizedek során sok ezer kisdiák ismerkedett meg a hangszeres muzsika alapjaival. Városunkban a zenei élet mindig jelentős volt, az ilyen jellegű rendezvények, hangversenyek sok érdeklődőt vonzottak, s így van ez ma is. A stílusok, a kedvencek változnak, de az igazán szilárd alapot ma is a klasszikus muzsika adja. A Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola büszke az elődök munkájára, sikereire és természetesen folytatni kívánják az igényes zeneoktatás szép hagyományát. A 80 éves jubileum alkalmából a zeneiskola szombat délután több rendezvényt is szervezett, a programsorozatot táblaavató, pódiumbeszélgetés és koncert zárta.

A Bartók Béla Zeneiskola több épületben is működött. 1936-ban az Állami Polgári, később Jókai Mór Általános Iskola, ma pedig a Tarczy Lajos Általános Iskola Jókai utcai épületének termeiben folyt az oktatás. 1943 őszétől - mindaddig, míg a németek háborús célra le nem foglalták – a Széchenyi utcában található akkori Ipariskola volt a zeneiskola működésének helye. 1945 után kapott az iskola első ízben önálló épületet a Jókai utca 9. sz. házban, 1965-től aztán az Esterházy-kastély keleti, később nyugati szárnyába jártak a zeneiskolások. 2003. szeptember 1-től a Korona utca 27. alatt, a „Zárda” felújított épületében működik az iskola. Az intézmény tanárai szerettek volna emléket állítani a kastélyban eltöltött 38 évre, így most már egy szép tábla hirdeti az épület folyosóján a közel négy évtizedes zenei otthont.

Dr. Áldozó Tamás polgármester és Hetyei József igazgató leplezte le a táblát

Az emléktábla avatóján dr. Áldozó Tamás polgármester mondott beszédet, aki szólt arról, hogy diákként ugyan nem volt zeneiskolás, de alpolgármesterként járt a kastély nyugati szárnyában, ahol akkor a diákok tanultak, és kifejezte elismerését, amiért a hangulatos, de oktatásra nem alkalmas épületben sikerült színvonalas munkát végezni. Amikor a költözés elengedhetetlenné vált, a város vezetői azonnal a nemes ügy mellé álltak és azon dolgoztak, hogy a pápai zeneoktatás olyan épületben folytatódhasson, mely megfelel a XXI. század elvárásainak. Az egykori Ranolder Intézet otthona kormányzati támogatással újult meg, s 2003-ban költözhetett oda a Bartók Béla Zeneiskola. A tábla a kastélyban eltöltött évekre emlékeztet, mely a pápai zeneoktatás fontos időszaka volt, tette hozzá dr. Áldozó Tamás, aki Hetyei Józseffel, az intézmény igazgatójával közösen lelplezte le a táblát.

A délután az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola aulájában folytatódott. Az évfordulós ünnepségen dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Egykor ő is zeneiskolás volt, zongorázni tanult, mint mondta, sok emléket őriz az intézményről és a pedagógusokról. Beszédében kitért az iskola alapításának előzményeire, hisz Bocsor István még az 1840-es években, majd 1900-as évek elején Gáty Zoltán próbáltak rendszeres zenei oktatást szervezni Pápán. A helyi muzsikusok és lelkes pápai amatőrök nem tudtak ugyan maradandó zeneiskolát teremteni, de a zene szeretetét mégiscsak ébren tartották, megerősítették, s ennek is köszönhető az intézmény létrejötte. A zeneiskola azóta az igényes muzsika iránt érdeklődő pápaiak ezreit és jónéhány művészt is kibocsátott falai közül, mondta az államtitkár, aki visszaemlékezett a felújítás és a 2003-as költözés időszakára is.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő is bartókos diák volt

A megnyitót követően egykori bartókos növendékekkel beszélgetett Schmidt Orsolya. Nemes László karnagy, címzetes igazgató és zenetanár arról beszélt, hogy akkor jó egy zeneiskola, ha sikerélményt nyújt a diákoknak és a pápai intézmény ilyen volt. Szóka Júlia énekművész ma is vallja, hogy pályájához itt kapta meg a szükséges alapokat Horváthné Eisenbeck Ágotánál, Gaál Ottó jazz zongorista pedig zenei bemutatóval színesítette visszaemlékezését. Csapó Gyula zeneszerző édesanyja volt az iskola igazgatója, s egyben fia zongoratanára. Csapó Gyula nevetve mesélte, hogy ez nem szerencsés párosítás, hisz így a zongorázástól elment a kedve, viszont a zene lett a mindene: a sikeres és elismert zeneszerző Kanadában él. Hárs József a fiatalabb generáció lendületes képviselője, Finnországban is tanult, kürtművész és karnagy, jelenleg Párizsban él. A növendékek sorát Zsédenyi Adrienn zárta, aki hegedülni tanult a Bartók Béla Zeneiskolában, s bár saját bevallása szerint nem volt kiemelkedő a hangszeres tehetsége, az iskola barátságos, támogató légkörét nagyon szerette.

A napot ünnepi hangverseny zárta, ahol Egyházi Andrea tankerületi igazgató mondott köszöntőt. - Nehéz lenne felsorolni mindazon neves zenészt, zenetanárt, zeneszerzőt, akik ebben az iskolában sajátították el a zeneművészet alapjait. Nehéz lenne felidézni az iskola életének összes fontos momentumát, a tanszakos vagy tanévzáró koncerteket, a hétköznapi tanórákat, a fellépéseket, a sikereket és a kudarcokat. Ezek mind-mind együtt alkotják a Bartók Béla Zeneiskolát, annak elmúlt 80 évét, jelenét és remélem, nagyon hosszú jövőjét is - mondta Egyházi Andrea, aki sok sikert kívánt a további munkához.

Két pedagógus a "Kezdetektől csak itt"-névsorból: Édes Lászlóné és Horváthné Eisenbeck Ágota

Az ünnepi hangversenyen felléptek az iskola tanárai és egykori növendékei is. A koncert keretében több díjat, elismerést is átadtak. Az Amszterdamban élő Tucsni család egy cselló mestervonót adományozott az iskola alapítványának, ezt Falakiné Piltman Erika vette át. A Csapó Gyuláné díjat Szabady Ágnes kapta, valamint bejelentették a Serei-ösztöndíjat is. A felajánlás értelmében minden tanévben egy tehetséges diák tanulmányait 100 000 Ft-tal segíti az ösztöndíj, melyet az iskola vezetői és a tanszakvezetők ítélnek majd oda. A jubileumi rendezvényen köszöntötték azokat a pedagógusokat is, akik a pápai zeneiskolában kezdték zenei tanulmányaikat, majd ide tértek vissza tanítani: Édes Lászlónét, Kozmitsné Tomor Ibolyát, dr. Molnárné Szabó Dórát, Bödey Tamást, Horváthné Eisenbeck Ágotát és Nagy Tibornét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!