Sikeres évet zárt a PNNÖ


2016-11-25 22:07:46  | cikk: Babos Petra  | 


Sikeres évet zárt a PNNÖ főképe
A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat ma tartotta novemberi ülését. Az első napirendi pontban megfogalmazottakat- az egyetértési jog gyakorlása Pápa településre vonatkozóan, a nemzetiségi nevelés-oktatási feladatot ellátó, kötelező felvételt biztosító általános iskola körzethatár megállapításával  volt kapcsolatos- a testület egyhangúlag elfogadta.
A PNNÖ képviselőtestülete egyetért azzal, hogy a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola beiskolázási területe a nemzetiségi nevelés, oktatási feladatok ellátása tekintetében a 2017/2018-as tanévre vonatkozóan Pápa város teljes közigazgatási területére terjed ki.
Pillerné Fódi Ilona elnök elmondta, nagy örömükre, olyan helyzetben vannak, hogy a megítélt támogatáson kívül is tudják a nemzetiségi osztályokban támogatni az oktató-nevelő munkát, így az iskolát 50.000 Ft-tal, az óvodai nevelést pedig plusz 10.000 Ft-tal segítik még.
Vegyes ügyek keretében szó esett a december 9-én tartandó adventi hangversenyről, amelyet idén is a Szent József Kápolnában tartanak. A meghitt koncert szeretetvendégséggel zárul.
Az elnök elmondta, január 8-án lesz a Magyarországi Német Nemzetiségi Nap, amelyet 2018-ban Budapesten szerveznek, s melyen a nemzetiségi önkormányzat tagjai is részt vesznek.
Karácsonyi ajándékként meghívták a szekszárdi Holló Együttest a nemzetiségi oktatásban résztvevő gyerekek számára. Az interaktív német nyelvű előadás a Munkácsy aulájában lesz december 12-én lesz 10 órakor.
A Munkácsy iskola intézményi tanácsába Bakos Adélt delegálják
Az ülésen megszavazták a testület tagjainak járó tiszteletdíját.
A gyűlés közmeghallgatással zárult, melyen Pillerné Fódi Ilona elnök ismertette a PNNÖ 2016.évi tevékenységét. Mint mondta, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat az idén is megszervezte a már hagyományos programjait. A testület részt vett a januári Magyarországi Német Nemzetiségek Napjára szervezett gálaműsoron Pécsett. A német nemzetiség számára az idei év fontos, hiszen ebben az esztendőben ünnepelték a magyarországi németek kitelepítésnek 70. évfordulóját. Ennek kapcsán nagyszabású országos megemlékezésen vett részt a PNNÖ elnöke Budapesten. Kora tavasszal, sőt már az elmúlt év végén elkezdődtek a tervezési és szervezési munkák az emléktábla és kiadvány készítésével kapcsolatban. Céljuk az volt, hogy a szeptemberi nemzetiségi napra mindkettő elkészüljön.
-Szeptember 10-én rendeztük meg a nemzetiségi napot, melyet az emléktábla átadásával kezdtünk. A vasútállomás épületének falára helyzetük el abból a meggondolásból, hogy onnan indult az emberek elhurcolása. Az avatáson Unger Tamás alpolgármester mondott beszédet, a programon részt vett Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója. A kulturális bemutatón a Vajda lakótelepi óvodások, a Munkácsy iskola nemzetiségi osztályai adtak vidám műsort, de fellépett a Gannai Asszonykórus, a Bakonyjákói Német Nemzetiségi Tánccsoport is. A kulturális bemutató után dr. Hauber Károly, a PNNÖ volt elnöke mutatta be az elkészült kiadványt a Pápa és környékén élt németek kitelepítéséről. Az estét egy nagyon jó hangulatú sváb bállal zártuk, melyen a Vértessomlói Heimattöne zenekar játszott. A rendezvényre ellátogattak Leinefelde-i Magyar Baráti Kör delegációja. Országos önkormányzati támogatással beszereztük a német nemzetiségi zászlót – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, a nemzetiségi önkormányzat az idén is részt vett és koszorút helyezett el a március 15-i, az augusztus 20-i városi ünnepségen és az október 23-i megemlékezésen is. A közmeghallgatás végén megköszönte a képviselő társak, az aljegyző és a titkárság minden dolgozójának segítőkész munkáját a programok lebonyolításában és az egész éves működéssel kapcsolatban.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!