Kitüntető címekről is döntöttek – üléseztek a képviselők


2016-11-24 21:01:42  | cikk: HuHa  | 


Kitüntető címekről is döntöttek – üléseztek a képviselők főképe
Zárt üléssel kezdte mai munkaértekezletét a város képviselő-testülete. A városatyák döntöttek a csatolt településrészeken alapított díjak adományozásáról a helyi részönkormányzatok elnökeinek javaslatai alapján. Eszerint a Borsosgyőr Szolgálatáért Díjat Seregély Béla, a Kéttornyúlak Szolgálatáért Díjat Pátkai Ferenc, a Tapolcafő Szolgálatáért Díjat pedig Márton Béláné Bali Irma veheti át. Az elismeréseket a településrészek ünnepi alkalmain adják majd át – tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől, az ülés után tartott sajtótájékoztatón.
Ugyancsak zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy ismét készfizető kezességet vállal az önkormányzat a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. jövő évi folyószámla-hitelére. Ez a 60 millió forintos összeg évről évre a fürdő rendelkezésére áll a korábbi képviselői döntések alapján - célja, hogy segítse a létesítmény likviditását -, és ezt a jövő évre is megszavazták a testület tagjai.

Mezei László városi főépítész válaszolt a Helyi Építési Szabályzattal kapcsolatos kérdésekre

A nyílt napirendek között szerepelt a településszerkezeti terv módosításának jóváhagyása, és Pápa Helyi Építési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítása, mely az elmúlt években felmerült igényeket elégíti ki. Így például a Meggyes köz csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására olyan módosítás született, hogy ott a vízelvezetés megvalósítható legyen, de a változások érintik a Várkertfürdő környezetét, a Szabó Dezső utcát és a Városgondnokság egykori Juhar utcai telephelyét is. Több hozzászólást és véleményt fogalmaztak meg a testület tagjai a napkollektorok tetőn elfoglalt felületének nagyságáról, mely a szabályozás szerint maximum 25 % lehet, a városkép megváltozásának elkerülése érdekében.

Az ülésen döntöttek az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet módosításáról: egyes forgalomképtelennek nyilvánított ingatlanokat tettek értékesíthetővé. Ezek közé került be néhány Kossuth utcai és egy Március 15. téren található ingatlan.
-Nem célszerű forgalomképtelen listán tartani épületeket, melyek nem szolgálnak olyan városi érdeket, ami miatt köztulajdonban kell maradniuk, hiszen a tulajdon fenntartási kötelezettségekkel is jár, és ezek ésszerűségét folyamatosan vizsgálni kell – indokolta a városvezető.

Az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet felülvizsgálatát rendszeresen elvégzik

A testület döntött az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló rendelet módosításáról, mellyel az utcásított öreghegyi, kishegyi és törzsökhegyi területeket rendelték hozzá a háziorvosi körzetekhez.
A képviselők elfogadták a telekadóról és az építményadóról szóló rendelet módosítását is. Ezek azt a célt szolgálják, hogy az adórendeletek hatályosulása során szerzett tapasztalatokra, felmerült problémákra választ adjanak, és méltányos megoldást kínáljanak, ugyanakkor szolgálják azokat a célokat, melyekre létrehozták ezeket az adónemeket.

A testületi ülésen két beszámolót is tárgyaltak a képviselők. Előbb az Egyesített Szociális Intézmény, majd az Egészségügyi Alapellátási Intézet tevékenységéről szóló dokumentumot fogadták el a városatyák. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, az idősek ellátást biztosító szolgáltatásokra nagy az igény és a szociális szférában komoly szakemberhiánnyal küzd a város.
-Újváry Hajnalka, az Egészségügyi Alapellátási Intézet vezetője néhány hónapja tölti be pozícióját, nagyon pontos képet adott az alapellátásról, mely az országossal hasonló tendenciákat mutat – fogalmazta meg a városvezető. Mint mondta, a korábbi években megüresedett fogorvosi körzeteket sikerül szakemberekkel betölteni, így nem helyettesítéssel, hanem külső szolgáltatók bevonásával tudják biztosítani, hogy minden fogorvosi körzetben folyamatos legyen az ellátás.

Újváry Hajnalka, az Egészségügyi Alapellátási Intézet vezetője

Az ülés végén fogadták el a képviselők azt a határozati javaslatot, mely szerint 15 pápai sírhely védetté nyilvánítását kezdeményezik a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál. A Nemzeti Sírkert részévé minősítés az elhunyt életművének megítélése alapján történik. A javaslatban szerepel például a Ferences sírkert, a Kluge-család sírhelye, Hénel Gusztáv festőművész és Kalmár Gusztáv tudós sírja is. A munkaértekezleten arról is szó esett, hogy a Nemzeti Sírkertbe nem kerülő, de a város életében fontos és kiemelkedő szerepet betöltő személyek sírjai helyi védelem alá kerüljenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!